Obolele od korona virusa izlečio lek za drugu opasnu bolest (video)

Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 osoba od koronavirusa, objavila je da je u zemlji, prema podacima Civilne zaštite, ukupno 424 osobe zaraženo. Novi podaci šefa Civilne zaštite Anđela Borelija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira se da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Reč je o tri pacijenta lečena u Rimu od početka februara – par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

„Tri pacijenta koja su bila pozitivna na koronavirus su izlečena. To je poruka Italijanima da je bolest izlečiva”, rekao je Frančesko Vaia, direktor italijanske bolnice za zarazne bolesti Spalancani u Rimu.

Bolnica je u lečenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Lekari su eksperimentisali sa antivirusnim sredstvima i lekovima koji se koriste protiv virusa ebole. Samo 36 obolelih je na intenzivnoj nezi, istakao je Boreli, piše Jutarnji list.

Od petka je sprovedeno 9.687 testiranja i manje od četiri odsto testiranih je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama, precizirao je Boreli.

Najviše je pogođena Lombardija, privredno središte zemlje, gde ima 258 obolelih. Među njima je i četvoro dece, (jedno starosti četiri godine, dvoje desetogodišnjaka i jedno starosti 15 godina), koji imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Kodonja od srede su u izolaciji zbog mera opreza jer su bili na oproštajnom sastanku sa kolegom koji je zaražen. Kodonjo i devet gradova Veneta su u karantinu nakon hospitalizacije 38-godišnjeg „nultog pacijenta” za kog se vezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabeležen prvi smrtni slučaj od te bolesti. Tri osobe su izlečene u Laciju i one nisu povezane sa epidemijom na severu zemlje.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.