U trendu

Od ponedeljka onlajn nastava za srednjoškolce u 40 lokalnih samouprava

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će od ponedeljka, 13. septembra učenici sedmog i osmog razreda u školama na teritoriji 40 lokalnih samouprava kombinovano pratiti nastavu dok će srednjoškolci u tim gradovima i opštinama, nastavu pratiti onlajn.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, od ponedeljka će učenici sedmog i osmog razreda u tim lokalnim samoupravama nastavu pratiti neposredno i na daljinu zbog pogoršanja epidemijske situacije.

Onlajn nastava uvedena je za srednjoškolce iz Tutina, Raške, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kladova, Petrovca na Mlavi, Užica, Valjeva, Despotovca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Svilanjca, Rekovca,Preševa, Bojnika, Velikog Gradišta, Žabara, Boljevca, Zaječara, Knjaževca, Bajine Bašte, Čajetine, Alibunara, Ljiga, Bogatića.

Od ponedeljka će taj model nastave biti primenjivan i u srednjim školama u Ivanjici, Lučanima, Doljevcu, Nišu, Beloj Palanci, Vranju, Kraljevu, Novoj Crnji, Arandjelovcu, Kniću, Kragujevcu i Topoli.

Onlajn model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije a u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučio je upotrebu zaštitnih maski za sve učenike sve vreme boravka u školi dok za svi zaposleni moraju nositi zaštitne maske, uključujući osobe koje su potpuno vakcinisane protiv korona virusa kao i osobe koje su preležale kovid 19.

„Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrdjene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je taj izuzetak moguće primeniti na zahtev roditelja i „isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.