Odbornici o budžetu, ugostiteljima, imenovanju ulica. . .

BEOGRAD – Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Beograda naći će se skoro 30 tačaka od kojih je najvažnija ona koja se odnosi na budžet za sledeću godinu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će odbornici diskutovati i o pomoći ugostiteljima zbog krize izazvane epidemijom korona virusa, imenovanju ulica, kao i tome da se na Bežanijskom groblju napravi nova aleja gde će biti sahranjivani zaslužni Beograđani.
Vesić je za Tanjug precizirao da gradski budžet za sledeću godinu, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi 124,9 milijarde dinara, odnosno 1,068 milijarde evra.

„Biće manji nego ovogodišnji budžet. Na početku ove godine imali smo budžet 1,205 milijardi evra, ali zbog ekonomskih posledica epidemije korona virusa moramo da smanjimo budžet kako bismo racionalno vodili računa o gradskim finansijama“, rekao je Vesić.

Osim odluke o budžetu, Vesić je rekao da će na sednici biti i odluke o nekoliko urbanističkih planova i dodao da je najznačajniji plan kojim se reguliše leva obala Dunava, odnosno naselje Ovča, čime će biti omogućen razvoj tog dela grada.

Pred odbornicima će se, kaže, naći i odluke o imenovanju ulica i dodao da će na predlog Udruženja novinara Srbije četiri novinara dobiti ulice – Aleksanar Tijanić, Miroslav Radojčić, Predrag Milojević i Bogdan Tirnanić.

Kako je dodao, ulicu će dobiti i Milan Vukos, potpredsednik Skupštine grada u vreme Branka Pešića, zatim začetnik marketinga u Srbiji Dragan Sakan, kao i filmski radnik Dinko Tucaković.

Vesić je rekao da će na dnevnom redu biti i odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević na rekonstruisanom Savskom keju, te da će na predlog Fudbalskog saveza Beograda obeležje u glavnom gradu dobiti i Hugo Buli, koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd.

Odbornici će, dodao je, raspravljati i o tome da Nagrada grada Beograda promeni ime u Nagrada despot Stefan Lazarević.

Vesić je dodao da će odbornici razmatrati i predlog da se, kao pomoć ugostiteljima, smanji cena zakupa poslovnog prostora u gradu u decembru i januaru.

„Verujem da će odbornici podržati ovaj budžet jer ćemo tako glasati za nove investicije u gradu“, rekao je Vesić i podsetio da je Grad Beograd pre neki dan usvojio Plan javnih investicija za period od 2021. do 2023. godine vredan skoro milijardu evra.

Vesić je rekao da je Grad opredeljen ka tome da socijalna politika bude na zavidnom nivou, da će se nastaviti sa subvencionisanjem vrtića čija se cena neće povećati već će i dalje biti oko 5.600 dinara, kao i da će se graditi 14 novih vrtića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.