Odbornici sutra o budžetu,ugostiteljima,imenovanju ulica…

BEOGRAD – Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada Beograda naći će se skoro 30 tačaka od kojih je najvažnija ona koja se odnosi na budžet za sledeću godinu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će odbornici diskutovati i o pomoći ugostiteljima zbog krize izazvane epidemijom korona virusa, imenovanju ulica, kao i tome da se na Bežanijskom groblju napravi nova aleja gde će biti sahranjivani zaslužni Beograđani.
Vesić je za Tanjug precizirao da gradski budžet za sledeću godinu, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi 124,9 milijarde dinara, odnosno 1,068 milijarde evra.

„Biće manji nego ovogodišnji budžet. Na početku ove godine imali smo budžet 1,205 milijardi evra, ali zbog ekonomskih posledica epidemije korona virusa moramo da smanjimo budžet kako bismo racionalno vodili računa o gradskim finansijama“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je održana javna rasprava o budžetu za sledeću godinu koja je trajala od 14. do 28. novembra, kada je 10.046 građana i udruženja građana poslalo svoje predloge za izmenu gradskog budžeta.

„Mi smo te predloge razmotrili, 2.119 predloga je prihvaćeno i oni se nalaze u gradskom budžetu. Te predloge ćemo posebno objaviti kako bi građani čiji su predlozi prihvaćeni znali da se ono što su predložili nalazi u budžetu“, rekao je Vesić.

Naveo je da je još 2.765 predloga prihvaćeno uslovno, odnosno realizovaće se u budžetu za 2022. godinu jer je za njihovo sprovođenje potrebno da se uradi tehnička dokumentacija ili neki preduslovi.

Dodao je da je bilo raznih predloga – biciklističkih staza, trotoara, dečjih igrališta, pešačkih prelaza, ležećih policajaca, parkova…

Osim odluke o budžetu, Vesić je rekao da će na predstojećoj sednici biti i odluke o nekoliko urbanističkih planova i dodao da je najznačajniji plan kojim se reguliše leva obala Dunava, odnosno naselje Ovča čime će biti omogućen razvoj tog dela grada.

Pred odbornicima će se, kaže, naći i odluke o imenovanju ulica i dodao da će na predlog Udruženja novinara Srbije četiri novinara dobiti ulice – Aleksanar Tijanić, Miroslav Radojčić, Predrag Milojević i Bogdan Tirnanić.

Kako je dodao, ulicu će dobiti i Milan Vukos, potpredsednik Skupštine grada u vreme Branka Pešića, zatim začetnik marketinga u Srbiji Dragan Sakan, kao i Dinko Tucaković.

Vesić je rekao da će na dnevnom redu biti i odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević na rekonstruisanom Savskom keju, te da će na predlog Fudbalskog saveza Beograda obeležje u glavnom gradu dobiti i Hugo Buli koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd.

Odbornici će, dodao je, raspravljati i o tome da Nagrada grada Beograda promeni ime u Nagrada despot Stefan Lazarević.

Takođe, diskutovaće se i o tome da se na Bežanijskom groblju napravi nova aleja – Beogradska aleja u kojoj će biti sahranjivani zaslužni Beograđani.

Pojasnio je da će u Aleji zaslužnih građana ubuduće biti sahranjeni samo oni koji ispunjavaju apsolutno sve uslove u smislu da su dobitnici Nagrade grada Beograda, dok će oni koji ne ispunjavaju te uslove, a javnost smatra da su značajni za razvoj Beograda, biti sahranjivani u Beogradskoj aleji na Bežanijskom groblju.

Vesić je dodao da će odbornici razmatrati i predlog da se, kao pomoć ugostiteljima, smanji cena zakupa poslovnog prostora u gradu u decembru i januaru.

„Verujem da će odbornici podržati ovaj budžet jer ćemo tako glasati za nove investicije u gradu“, rekao je Vesić i podsetio da je Grad Beograd pre neki dan usvojio Plan javnih investicija za period od 2021. do 2023. godine vredan skoro milijardu evra.

Pored toga, tu su investicije koje se rade u saradnji sa Republikom ili kroz javno-privatno partnerstvo kao što su beogradski metro, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, obilaznica oko Beograda, toplodalekovod Obrenovac – Beograd, deponija Vinča…

Vesić je rekao da je Grad opredeljen ka tome da socijalna politika bude na zavidnom nivou, da će se nastaviti sa subvencionisanjem vrtića čija se cena neće povećati već će i dalje biti oko 5.600 dinara, kao i da će se graditi 14 novih vrtića.

Vesić je naveo da je prethodna gradska vlast ostavila dug od 1,2 milijarde evra i dodao da će 31. decembra sledeće godine zaduženje Grada Beograda biti oko 295 miliona evra.

„To znači da smo za ovih osam godina vratili skoro 900 miliona evra duga, a pritom imamo budžet koji je čak i u vreme krize veći od milijardu evra. Kada se tome dodaju budžeti javnih preduzeća, koji su oko milijardu evra, naš ukupan budžet – Grada, gradskih opština i javnih preduzeća prelazi dve milijarde evra i srećan sam što sa tim budžetom možemo da rešavamo probleme građana“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.