Odložen let Spejseksove kapsule sa astronautima

Kompanija Spejseks (SpaceX) odložila je svoj planirani drugi let sa astronautima za jedan dan zbog jakih vetrova i vremenskih uslova i pomerila lansiranje za nedelju.

Šef američke svemirske agencije Nasa, Džim Brajdenstin objavio je da je lansiranje sada predvidjeno za nedelju 19.27 po lokalnom vremenu (2.27 u ponedeljak po srednjeevropskom vremenu) iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, umesto u subotu u 19.49.

Četiri astronauta troje Amerikanaca i jedan Japanac treba da budu prebačeni Spejseksovom kapsulom na Medjunarodnu svemirsku stanicu u nedelju uveče.

Obvjava o odlaganju poletanja usledila je pošto je šef Spejseksa Ilon Mask javio da je dobio pomešane rezultate testa Kovid-19 i da čeka rezultat još jednog testa.

Džim Brajdenstin rekao je da prema politici agencije svako ko je testiran pozitivno na Kovid-19 mora da ide u karantin i da ostane izolovan. Zvaničnici su rekli da trasiranjem kontakata nije nadjena bilo kakva veza izmedju Maska i osoblja koje je bilo u kontaktu sa astronautima, koji i dalje imau odobrenje za let.

Još se ne zna da li će Masku biti dozvoljen dolazak u na mesto lansiranja u Kenedi svemirskom centru čak i ako kasniji testovi pokažu da je negativan.

Zamenik direktora u Nasi Norm Najt rekao je da su uputstva vrlo stroga oko ograničenja pristupa astronautima pre leta da bi osigurali da su bezbedni i zdravi.

Mask je preko Tvitera javio da je testiran pozitivno na korona virus, zatim negativno dva puta pa ponovo pozitivno. Rekao je da se prethodnih nekoliko dana nije baš dobro osećao, kijavica, kašalj i niska temperatura ali da sada nema nikakve simptome.

Mask je rekao da su prvi testovi bili brzi 15-ominutni testovi i da sada čeka rezultate osetljivijih laboratorijskih testova kojima treba duže.

Nasa i predstavnici Spejseksa nisu hteli da kažu gde se Mask juče nalazio, mada su zvaničnici potvrdili da nije u Kenedi centru. Njegova kompanija je bazirana u Južnoj Kaliforniji gde mu je i dom.

Predstojeći let sa posadom obavlja se samo tri meseca od kada je Spejseks završio svoj probni let sa dvojicom Nasinih astronauta.

Četiri astronauta idu na Medjunarodnu svemirsku stanicu gde treba da ostanu puno vreme od pet do šest meseci. Njih će zameniti na proleće druga posada koju će prevesti Spejseks.

Nasa je predala prevoz svemirskim letelicama Spejseksu i Boingu, posle povlačenja svojih svemirskih šatlova 2011. Boing još nije obavio ni jedan prevoz.

Spejseks je od maja ponovo počeo da obavlja letove sa posadom iz SAD, posle devet godina prekida i zavisnosti od Rusije da prevozi američke astsronaute.

Dok Spejseks nije počeo letove Nasa se oslanjala na ruske kapsule za prevoz američkih astronauta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.