U trendu

Odluka o lideru CDU u januaru

Tri glavna kandidata za novog lidera nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, partije kancelarke Angele Merkel, složila su se da odluka o tome ko će biti šef stranke, bude doneta sredinom januara, rekao je danas jedan partijski funkcioner.

CDU se nalazi u previranju otkako je Anegret Kramp-Karenbauer, trenutna šefica partije koja je 2018. na toj poziciji nasledila Merkel, u februaru najavila da se neće kandidovati za mesto kancelara i da će odstupiti sa čela stranke.

Planirana izborna konvencija u aprilu je otkazana zbog pandemije korona virusa, dok je redovna konvencija najavljena za početak decembra, otkazana iz istog razloga.

To otkazivanje je izbacilo na površinu neslaganje kandidata. Merkel je još ranije isključila mogućnost da se kandiduje za peti kancelarski mandat, a novi šef partije bi imao mogućnost da predvodi CDU na parlamentarnim izborima, iako se to ne dogadja po automatizmu.

Vodeći kandidati za šefa CDU su konzervativac i nekadašnji šef poslaničke grupe CDU Fridrih Merc (64), predsednik vlade savezne države Severna Rajna – Vestfalija Armin Lašet (59) i predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga Norbert Retgen (55).

Lašet se zalagao za odlaganje decembarske konvencije, dok je Merc, koji je prema istraživanjima favorit medju članstvom CDU, želeo da se glasanje održi. On je optužio „delove partijskog establišmenta“ da ga sabotiraju.

Tako otvoreno neslaganje je nešto na šta obično disciplinovana CDU nije navikla, i uzbunilo je mnoge vidjenije članove. Kramp-Karenbauer je u današnjem izdanju Špigela pozvala kandidate da „ne vode diskusije koje nanose štetu čitavoj stranci“.

Generalni sekretar CDU Paul Cimjak je na Tviteru napisao da su se kandidati dogovorili da se konvencija održi sredinom januara, uz prisustvo delegata ako bude moguće a u suprotnom onlajn glasanjem.

Cimjak je taj dogovor nazvao „snažnim znakom jedinstva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.