U trendu

Odluka OPEK+ da nastavi s povećanjem pumpanja potopila naft

LONDON – Cene nafte su pale danas nakon dogovora grupe OPEK+ da zadrži politiku postepenog povećanja isporuka na tržište, u vreme kada raste broj korona slučajeva širom sveta i kada mnoge američke rafinerije, kao ključni činilac potražnje za naftom, ne rade.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 16 centi ili za 0,2 posto, na 71,43 dolara za barel jutros rano na trgovanju do 4:22 sata po srednjoevropskom vremenu, nakon što je juče skliznula za četiri centa.

Američka WTI nafta je potonula za 23 centa ili za 0,3 procenta, na 68,36 dolara za barel, dok je u sredu ojačala za devet centi, izveštava Rojters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, alijansa nazvana OPEK+, dogovorili su se u sredu da nastave sa sprovođenjem plana o postepenom povećanju isporuka na tržište za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca.

Istovremeno, ova naftna grupa je povećala prognozu tražnje za naftom u 2022. godini sa prvobitno procenjenih 3,28 miliona barela na 4,2 miliona barela dnevno.

Britanska agencija dodaje da je administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena, koja je vršila pritisak na OPEK+ da dodato pojača isporuke kako bi se obuzdao rast cena benzina u SAD, izrazila zadovoljstvo što je ova grupa potvrdila svoju privrženost povećanju ponude.

„Ono što nije tako izvesno… jeste to da li će potražnja moći da raste onoliko brzo koliko OPEK+ predviđa imajući u vidu rizik od novih lokdauna u borbi protiv širenja mutacija kovid virusa“, ocenjuje Bjornar Tonaugen, šef sektora za tržište nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

Pored toga, rafinerijama nafte u Luizijani će možda trebati nekoliko sedmica da ponovo pokrenu proizvodnju nakon udara uragana Ida koji je zahvatio region, jer se operateri suočavaju sa nestašicama struje i vode, što će verovatno smanjiti potražnju za „crnim zlatom“.

Energetske kompanije nastoje da ponovo pokrenu platforme i naftovode u Meksičkom zalivu, pri čemu je oko 1,4 miliona barela dnevno nafte još uvek van mreže, saopštio je američki regulator za bušotine na moru.

Zalihe američke sirove nafte pale su za 7,2 miliona barela, dok su isporuke naftnih derivata iz rafinerija dostigle rekordan nivo uprkos širenju zaraze korona virusom u celoj zemlji, objavila je Uprava za energetske informacije (EIA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.