Odobreno prvo testiranje vakcine na ljudima, evo kada će biti spremna

Nemački institut Po Erlih (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima.

PEI sa sedištem u Langenu je u Nemačkoj vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovek PEI Pol Cihutek na konferenciji za štampu rekao je da je institut u borbi protiv koronavirusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u pretkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.

U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvrđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima Institut će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

(Tanjug, B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.