Određen tačan datum početka vakcinacije u EU

Italija i Austrija će početi sa vakcinacijom protiv korona virusa 27. decembra, saopštili su danas zvaničnici tih zemalja.

Italijani čekaju odobrenje evropskog zdravstvenog regulatornog tela koje bi trebalo da se desi 21. decembra i, kako kažu u ministarstvu, vakcinacija Fajzerovom vakcinom odvijaće se po predviđenom planu, preneo je Rojters.

Na Apenine će stići 1.83 miliona doza Fajzerovih vakcina, a prvi će se vakcinisati zdravstveni radnici, navodi se u saopštenju.

Dan ranije, nezvanični izvor iz italijanske vlade je rekao da Italija očekuje da će započeti vakcinaciju protiv Kovid-19 između Božića i Nove godine.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas da će Austrija prvu vakcinu protiv korona virusa upotrebiti već 27. decembra.

„Što pre počnemo da vakcinišemo to je bolje“, naveo je Kurc na Tviteru posle poruke predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će u EU vakcinacija početi 27. decembra.

I ministar zdravlja Rudolf Anšober izrazio je zadovoljstvo ranijim početkom vakcinacije.

To je, kako kaže, uspešan evropski projekat koji će biti postepeno primenjen, a od kojeg će profitirati svi.

Nemačka, Francuska, Italija i još pet evropskih država su najavile da će koordinisati početak vakcinacije protiv Kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.