U trendu

Održana premijera Berača snova u Zvezdara teatru

BEOGRAD – Tragikomedija “Berači snova” po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića sinoć je premijerno izvedena na velikoj sceni “Danilo Bata Stojković” pozorišta Zvezdara teatar u Beogradu.

U pitanju je prva premijera ovog pozorišta nakon više od godinu dana od kada je izbila pandemija korona virusa, a sam komad je bio planiran da se izvede upravo u periodu neposredno pre pandemije, u aprilu 2020.

Posle još nekoliko odlaganja, predstava je konačno izašla pred publiku, koja je, sudeći po aplauzu bila sasvim zadovoljna sa dramskom, komičnom i donekle tragičnom pričom o beračima malina u ruralnom miljeu, koji se suočavaju sa mnogim izazovima i iskušenjima.

Premijera je održana pod strogim pravilima borbe protiv pandemije, i nakon izvođenja nije bilo nikakvog slavlja, koktela, svečane atmosfere, sve je bilo svedeno, brzo i neprimetno.

Zaplet se vrti oko jedne na prvi pogled stabilne i funkcionalne porodice, koja pokušava da krene od nule tako što će se upustiti u rizičan familijarni posao, o kome i ne znaju mnogo.

Autor pikazuje korupcioni sistem koji vlada u malim mestima, gde jedan policajac bez problema može da bude i zelenaš, reketaš, odnosno težak negativac, koji drži u šaci sudbinu svih pozitivnih junaka unutar te krhke porodice.

Taj kriminogeni okvir tek je negde u pozadini naznačen, ali triler ili krimić nije žanr kojim se pisac i reditelj bave, već je težište na tom osetljivom biću danas u Srbiji, a zove se – porodica: sve njene vrednosti, mane i prednosti, usponi i padovi, sve je to sadržano u ovom komadu.

U suštini ovo je jedna tipična socijalna drama, gde su u fokusu pošteni ljudi na rubu egzistencije, koji se zadužuju do guše, ne mogu da vrate tolike iznose, i upadaju u mnoga iskušenja kojima nema kraja, te se publika identifikuje sa njima, navija, strepi za njihovu sudbinu sve vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.