Okland izlazi iz blokade zbog jednog slučaja kovida-19

VELINGTON 5. marta (Tanjug) – Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je da će vlada u nedelju ukinuti sedmodnevnu blokadu u najvećem gradu Oklandu, uvedenu zbog jednog novootkrivenog lokalnog slučaja kovid-19 nepoznatog porekla, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su nakandno registrovana još dva lokalna slučaja zaražavanja, ali da u poslednjih pet dana nije zabeležen nijedan novi slučaj i da je Ardernova na jučerašnjoj konferenciji za štampu zahvalila stanovništvu na saradnji i pokazanom strpljenu u ovom važnom poslu.
„Možda nismo u tako poražavajućoj poziciji u kojoj se nalazi veći deo sveta, ali naša strategija eliminacije virusa je naporan posao i potpuno je prirodno osećati se umorno. Hvala vam svima što smo još jednom prošli kroz ovo“, poručila je premijerka, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je vladin strogi pristup zaslužan za to što je Novi Zeland jedna od najuspešnijih zemalja u svetu u kontroli širenja korona virusa, ali da su najnovije mere kritikovane na društvenim mrežama jer je nekoliko sportskih i kulturnih događaja otkazano.

Novi Zeland je prijavio nešto više od 2.000 slučajeva korona virusa i 26 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.