Oko 80 diplomata konačno napustilo S. Koreju

PJONGJANG – Oko 80 stranaca, koji su zbog koronavirusa nedeljama bili u karantinu u Pjongjangu, konačno su napustili Severnu Koreju.

Oni su iz zemlje otišli avionom kompanije Er Korio za Vladivostok u Rusiji, što je bio prvi komercijalni let iz Severne Koreje u poslednjih mesec dana, javio je BBC.

Među njima su diplomate iz Nemačke, Rusije, Francuske, Švajcarske, Poljske, Rumunije, Mongolije i Rusije, napisala je ruska ambasada u Severnoj Koreji na Fejsbuku.

Oni su prethodno, tokom februara i marta, bili u karantinu u svojim domovima.

Rusija navodi da im je izdala vize, kako bi mogli da slete u Vladivostok.

Za sada nije poznato kako će se oni vratiti u svoje matične zemlje.

Britanski ambasador u Severnoj Koreji tvitovao je rano jutros da mu je žao što mora da kaže zbogom kolegama iz nemačke i francuske ambasade.

Kolin Kruks je dodao da su druge ambasade privremeno zatvorene, ali da će britanska ostati otvorena.

Severna Koreja je tokom ove godine stavila u karantin stotine stranaca, među kojima najviše diplomata i drugog osoblja, kako bi zaustavila širenje koronavirusa.

Za sada u Severnoj Koreji nema registrovanih slučajeva koronavirusa, iako neki eksperti sumnjaju u to, budući da se zemlja graniči sa Kinom, u kojoj je virus izbio krajem prošle godine, kao i Južnom Korejom, u kojoj je izbila velika epidemija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.