Olimpijske igre kao poslastica za „modnu policiju“

NJUJORK – Olimpijske igre u Tokiju svečano će biti otvorene sutra, kada će svetski sportisti marširati iza svojih nosilaca zastava, i kada će se svakako otvoriti i debata o garderobi koju nose.

Izgled uniformi učesnika na Olimpijadi je svojevrsna hrana za društvene medije, a započinje od satima duge Parade nacija, ukazuje agencija AP.

Česi će tradicionalno nositi indigo plavu uniformu, kišobrane i neonskoplave „velington“ čizme, dok će izraelski sportisti imati prozirne najlonske jakne sa ogromnim džepovima.

Istovremeno, modna kuća „Emporio Armani“ opremila je italijanski tim trenerkama koje sadrže reinterpretaciju izlazećeg sunca u Japanu i to u bojama italijanske zastave: crvenoj, zelenoj i beloj.

Australijski sportisti će se pojaviti u blejzerima boje peska. Za završnu ceremoniju, Kanađani su konsultovali „Levi’s“ koji je kreirao „Kanadijan taksido“ – jakne od džinsa, na kojima će biti ispisani japanski grafiti.

Japanske uniforme biće slične onima iz 1964. godine, kada je Tokio takođe bio domaćin. Jakne su im tada bile crvene, a pantalone bele, dok će ove godine biti obnuto.

Meksički Olimpijski komitet je organizovao nacionalno glasanje između tri dizajna, koja je kreirao „Haj lajf“ (High Life). Pobedio je dizajn inspirisan živopisnim jaknama iz Oaksake, sa tradicionalnim vezom naroda Zapoteka.

Stvari su, međutim, nekada bile mnogo jednostavnije za sportiste, posmatrano u modnom smislu.

Naime, u početku nije bilo Parade nacija, niti ceremonije otvaranja u takvom obliku. Sportisti su nosili šta god su izabrali, često hodajući sa opremom iz svojih sportova.

„U ranim danima to nije bilo ništa posebno“, rekao je Dejvid Valečinski, član izvršnog odbora i bivši predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara.

„Ljudi bi jednostavno došli. Ako bi tim želeo da se oblači pođednako, onda bi tako i učinili“, rekao je on.

Uostalom, navodi AP, na samom početku odeća nije ni bila obavezna. Sportisti drevne Grčke često su se takmičili potpuno nagi. U moderna vremena, međutim, parada uniformi često odaje počast zemlji domaćinu, tradicijama i patriotizmu.

Ove godine pandemija korona virusa je donela još jedan novi element, a to su maske.

Alison Braun, koji vodi olimpijski podkast, kaže da nije nimalo lako nadmašiti u odevanju neki olimpijski tim, čak i onaj na Paraolimpijskim igrama.

„Odeća mora da se prilagodi svim vrstama tipova tela. Pomislite na vitke gimnastičare, nabijene dizače tegova i izdužene košarkaše. Odeća mora da prenese neku poruku o svojoj zemlji, da oda počast domaćinu, bude ozbiljni zbog svečanosti, ali i dovoljno praktična da bi se sportisti osećali udobno stojeći satima po vrućini“, kaže Braun.

Tim američkih sportista je i ove godine ostao odan dizajneru „Ralfu Lorenu“, što znači da će sportisti na ceremoniji otvaranja nositi plave, a na ceremoniji zatvaranja bele farmerice.

Braun nije impresionirana izgledom američkog tima.

„Amerikanci su ostali verni istom dizajneru, Ralfu Lorenu, što već godinama znači da će ponovo izgledati kao da su upravo sišli sa jahte. Avaj“, kaže ona.

„Pored toga, očekuje se da u Tokiju bude jako toplo. Džins, štrikani top, šal i blejzer? Ko želi da nosi teksas na takvu vrućinu i vlažnost?“ kaže Braunova.

Čitave prodajne kolekcije organizovane su oko onoga što sportisti budu nosili na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

„To je veliki trenutak za brendove da bi pokazali svoj timski duh i svoje inovacije u novim tehnologijama“, kaže Ted Staford, direktor za modu u „Men’s helt“ magazinu i direktor „Eskvajera“ za tržište.

Primer za to je uređaj za rashlađivanje ispod bele jakne od džinsa, koju je za američkog nosioca zastave kreirao Ralf Loren.

„To je svetska scena i ona određuje ton. To je više nego šou visoke mode“, kaže Staford.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.