Opala podrška Merkelovoj CDU, najniža u više od godinu dana

BERLIN – Podrška Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel opala je za tri procentna
poena za nedelju dana, na najniži nivo u više od godinu dana, pokazali su danas objavljeni rezultati ankete.

Nemačka stranka Zeleni su, prema anketi, sada na samo četiri procentna poena iza CDU, prenosi agencija Rojters.

Podrška CDU i njenoj sestrinskoj stranci, Bavarska hrišćanska socijalna unija (CSU), pala je na 26 odsto, pokazala je anketa agencije „Forsa“.

U uslovima sve većeg nezadovoljstva javnosti povodom vladinog upravljanja krizom prouzrokovanom korona virusom, taj konzervativni savez se suočio sa padom podrške za devet poena u mesec dana, na nivo koji nije viđen od početka marta prošle godine, prenosi Rojters.

„Unija je u slobodnom padu“, stoji naslov na onlajn magazinu „Fokus onlajn“.

Stranka CDU je pretrpela istorijski poraz u dve savezne pokrajine ranije ovog meseca, suočivši se sa kritikama građana na račun spore distribucije vakcina protiv kovid-19 i produženih mera zaključavanja, kao i skandala oko nabavke maski za lice.

Podrška stranci Zeleni porasla je za jedan procentni poen na 22 odsto, dok je levičarska Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) ostala na stabilnih 16 odsto.

Podrška Stranci slobodnih demokrata (FDP) porasla je za dva poena na 10 odsto, dok su se desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i levičarska Linke zadržale na 10 odsto, odnosno 8 odsto podrške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.