U trendu

Opasnost vreba svuda: Primeri kako se brzo širi virus korona

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je analizu prenosa KOVID-19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je jučer vrlo zanimljivu analizu prijenosa COVID-19 u…

Gepostet von Gordan Lauc am Mittwoch, 1. April 2020

Za one kojima se ne čita ovaj dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podelio ga je na svom fejsbuk profilu i izdvojio nekoliko zanimljivih primera.

„Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi, na kom su prethodno sedeli pacijenti A1 i A2 koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome“, jedan je od primera izdvojenih iz pomenutog dokumenta.
Drugi primer kaže da su se pacijenti F2 i F3 zarazili tako što su sedeli red iza pacijenta F1 u crkvi.

Takođe, spominje se i primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

„Ovaj SARS-Kov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. – maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“, poručuje profesor Lauc.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar