Otklonjena mana Fajzerove vakcine?

Fajzerova vakcina protiv kovida 19 na glasu je kao jedno od najefikasnijih. No, s njom je postojao problem koji, sudeći po objavi kompanije „Pfizer“, više ne postoji.

Naime, „Pfizer“ i „BioNTech“, kompanije koje su proizvele ovo vrlo efikasnu vakcinu, danas su američkoj agenciji za lijekove (FDA) poslale podatke iz studije koja kaže da se ono ipak ne mora držati na izuzetno niskim temperaturama.

Podsetimo, transport i skladištenje ove vakcine na temperaturama između -80 i -60 stepeni Celzijusovih predstavljali su velik logistički problem državama koje su ga naručile jer zahteva posebnu opremu za hlađenje.

Sudeći prema današnjoj objavi „Pfizera“ i „BioNTecha“, to je ipak nepotrebno, pa se njihova vakcina dve nedelje može da se skladišti i transportuje na temperaturama od -25 do -15 stepeni Celzijusovih, dakle u običnim zamrzivačima.

„Pfizer“ u saopštenju navodi da se skladištenje vakcina na višim temperaturama može koristiti „kao alternativa ili komplementarno rešenje skladištenju na ultra-niskim temperaturama“.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.