U trendu

Otkrili još jedan postojeći lek koji pomaže u lečenju kovida-19?

Pacijenti koji su uzimali lek za želučanu kiselinu, kada su hospitalizovani zbog infekcije korona virsom, imali su dva puta veću šansu da prežive, pokazala je jedna, još neobjavljena studija u SAD.

Nejasno je da li je reč o slučajnosti ili su pacijenti bolje reagovali na zarazu zbog famotidina, glavnog sastojka leka protiv stomačne kiseline, navodi Si-En-En.

Od 1.536 pacijenata obuhvaćenih studijom, koji nisu uzimali lek protiv kiseline, 332, ili 22 odsto je preminulo, inutbirano ili stavljeno na respirator. Od 84 pacijenta koja su koristila famotidine, osmoro (10 odsto) preminulo je ili stavljeno na respirator.

“U poređenju s drugim pacijentima, oni koji su uzimali famotidin, imali su više od dvostruko smanjen rizik od smrtnog ishoda ili intubacije,” piše u izjavi autora studije sprovedene u medicinskom centru Univerziteta Kolumbija.

Naučnici još nemaju objašnjenje zašto su pacijenti, koji su uzimali famotidin, bolje reagovali na infekciju virusom, pa su naglasili da bi rezultate studije do daljeg trebalo oprezno tumačiti jer može biti reči o slučajnosti.

“Mi ne znamo da li taj lek zaista pomaže, ali ako je tako, biće lako koristiti ga u širokom obimu jer je opšti lek, jeftin i dostupan” rekao je doktor Kevin Trejsi, jedan od naučnika koji radi na toj studiji.

U toku je kliničko ispitivanje koje bi trebalo da pokaže da li famotidin zaista može da spasi život pacijentima koji boluju od korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.