Otkriven NAJČEŠĆI simptom koronavirusa

Koronavirus „vlada“ našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istraživanjima i studijama, danas mnogo bolje poznajemo virus nego u ranim danima pandemije.

Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima, prenose mediji. Napredak razumevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi moglo da pruži pomoć u okončanju ove pandemije. Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19.

Nedavna studija objavljena u časopisu „British Medical Journal“ nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Kako prenose mediji, studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na koronavirus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine. Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija.

Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima – odnosno u ligamentima, tetivama i fascijama, mekim tkivima koja povezuju mišiće, kostima i organima. Mijalgiju (55 posto) pratile su glavobolja (51 posto) i suvi kašalj (49 posto). Dok su groznica i otežano disanje bili ređi nego što je ranije prijavljeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.