U trendu

Otkrivena nova vrsta koronavirusa kod slepih miševa

Dok se svet bori protiv pandemije kovida 19, kod slepih miševa koji naseljavaju Indiju otkrivena je druga vrsta koronavirusa, otkrila je nova studija.

Oko 25 slepih miševa bilo je pozitivno na testu na koronavirus nazvan BtCoV, javljaju lokalni mediji, pozivajući se na studiju Indijskog saveta za medicinska istraživanja (ICMR), prenosi Raša tudej.

Ispitane životinje pripadaju dvema vrstama takozvanih „voćnih šišmiša“. Pronađeni su u državama na jugu zemlje, kao i na zapadnim Himalajima.

„Ovi koronavirusi šišmiša nemaju veze sa SARS-CoV2 odgovornim za pandemiju kovida 19“, rekla je Pragija Jadav, naučnica iz Nacionalnog instituta za virusologiju (NIV) u Puneu i jedan od autora studije.

Ona je objasnila da još nema dokaza da bi novootkriveni koronavirus mogao da izazove bolest kod ljudi.

Međutim, vrsta šišmiša pteropus prethodno je bila pozitivna na virus nipah, od kojeg je tokom epidemije u Kerali 2018. umrlo 17 ljudi.

Kovid-19 je takođe povezan sa šišmišima zbog svoje sličnosti sa virusima koji se nalaze u njihovom organizmu, navodi Raša tudej.

„Slepi miševi se smatraju prirodnim rezervoarom mnogih virusa, od kojih su neki potencijalni ljudski patogeni“, rekla je Pragija Jadav i dodala da je potreban „kontinuirani aktivni nadzor“ da bi se otkrili novi virusi koji mogu potencijalno da izazovu epidemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar