U trendu

Otkriveni neobični simptomi COVID-19 kod starijih osoba

Na COVID-19 obično ukazuju tri simptoma: groznica, uporni kašalj i nedostatak daha.

Ali starije osobe, koje su najviše izložene ozbiljnim komplikacijama ili smrti od ovog stanja, možda nemaju nijedan od ovih simptoma.

Umesto toga, starije osobe mogu izgledati „odsutno“, i to se dešava u ranoj fazi zaraze koronavirusom.

Oni mogu da spavaju više nego inače ili da izgube apetit. Dešava se da izgledaju neobično apatično ili zbunjeno, gubeći orijentaciju u svom okruženju. Ponekada se dešava da prestanu da govore ili izgube svest.

„Starije osobe ne reaguju na tipičan način kada je u pitanju COVID-19”, rekla je Kamila Vuan, šef odeljenja za gerijatriju i gerontologiju na Univerzitetu Emori.

Izmenjen imuni odgovor

Razlog tome može biti  reakcija organa starijih osoba na bolest i infekciju. U starijoj životnoj dobi „imunološki odgovor može biti narušen i njihova sposobnost da regulišu temperaturu može biti izmenjena“, rekao je dr Džozef Ouslander, profesor gerijatrijske medicine na Medicinskom fakultetu Šmit Univerziteta Florida Atlantik i dodao:

„Osnovne hronične bolesti mogu maskirati ili ometati znakove infekcije.“

Kod starijih ljudi, bilo da su u pitanju posledice promena vezanih za starosnu dob ili prethodne neurološke probleme, kao što je moždani udar, može biti izmenjen refleks kašlja. Drugi, sa oštećenjem kognitivnih funkcija, možda neće moći da saopšte svoje simptome, smatraju stručnjaci.

Prepoznavanje ranih simptoma od velikog značaja

Ako se rani simptomi COVID-19 izostanu, stanje starijih osoba se može pogoršati i pre nego što budu hospitalizovani. Dešava se i da starije osobe ulaze i izlaze iz svojih domova bez odgovarajuće zaštite, maske i rukavica, rizikujući širenje infekcije.

Dr Kuratulan Sejd, gerijatar iz Atlante, opisao je čoveka u svojim osamdesetim godinama, koga je lečio sredinom marta.

Tokom nekoliko dana, ovaj pacijent, koji je imao srčane bolesti, dijabetes i umereno kognitivno oštećenje, prestao je da hoda i postao je duboko letargičan, ali nije imao temperaturu ili kašalj. Njegov jedini respiratorni simptom bio je kijanje.

Dr Sem Torbati, medicinski direktor odeljenja za hitne slučajeve u Medicinskom centru “Cedars-Sinai”, opisuje lečenje starijih osoba za koje se čini da su pacijenti traume, ali za koje se utvrdi da imaju Covid-19.

„Oni postaju slabi i dehidrirani,“ rekao je, „i kad probaju da hodaju, kolabiraju i teško se povrede.“

Torbati je video starije odrasle osobe duboko dezorijentisane i nesposobne da govore i koji su isprva doživeli moždani udar.

„Kada ih testiramo, otkrivamo da ono što proizvodi ove promene je efekat koronavirusa na centralni nervni sistem“, rekao je dr Torbati.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

(CNN, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.