U trendu

Otvoren Festival pozorišta za decu u Subotici

SUBOTICA – Svečanom ceremonijom u Dečijem pozorištu Subotica, večeras je otvoren Međunarodni festivala pozorišta za decu.

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 24. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 11 predstava ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Na svečanom otvaranju se festivalskoj publici obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je naročito istakao kontinuitet održavanja festivala čak i u vreme pandemije korona virusa:

„Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti“, rekao je Bakić.

Dragana Milošević, vojvođanska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, istakla je da je vrlo lako biti na njenoj funkciji, uzevši u obzir da je Subotica trenutno jedan od vodećih kulturnih centara u zemlji.

„Najveća radost je stvarati za decu. Ona nam vraćaju ono iskonsko detinje u nama, da budemo dovoljno maštoviti, iako smo odrasli. A mi zauzvrat moramo voditi brigu o njima. Deca su najviše trpela tokom čitave ove pandemije. Možda su je i najviše proživela, u nedostatku onoga što čini detinjstvo. Ponosna sam što smo danas u prilici da im to detinjstvo omogućimo, da nastave da uživaju u ovim divnim predstavama koje su pravljene isključivo za njih“ kazala je Miloševićeva.

Direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić uručio je nagradu „Mali princ“ ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću.

U programu svečane ceremonije nastupili su Dečiji hor „Emanuil“ iz Subotice predvođen dirigentkinjom Anastasijom Stokin, najmlađa folklorna grupa OKUD „Mladost“ iz Subotice, i „Arsa sa Marsa“.

Dobitnik nagrade „Mali princ“ iz inostranstva je bugarski reditelj Slavčo Malenov.

Glavni program je otvoren izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest“ Lutkarskog pozorišta Nebo, u Narodnom pozorištu „Jadran“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.