U trendu

Otvorene sve skole u JKoreji, prvi put od izbijanja pandemij

SEUL – Sve škole širom Južne Koreje nastavile su danas sa redovnim časovima, prvi put od izbijanja pandemije korona virusa početkom 2020. godine.

Kao prva zemlja, pored Kine, koja se suočila sa velikom epidemijom virusa, škole u Južnoj Koreji su doživele različite faze zatvaranja, učenja na daljinu i hibridne aranžmane, navodi Rojters.

„Istina je da ostaje mnogo zabrinutosti“, rekao je južnokorejski ministar obrazovanja tokom posete jednoj osnovnoj školi u Seulu.

Potpuno ponovo otvorene škole deo su južnokorejskog plana „Živeti sa kovidom-19“, koji je usvojen nakon što je prošlog meseca, kada je zemlja dostigla svoje ciljeve vakcinacije.

Masovno testiranje na korona virus, intenzivno praćenje kontakata i aplikacije za praćenje omogućili su zemlji da ograniči širenje virusa bez opsežnih blokada koje su primećene u drugim zemljama, ali napori za potpuno otvaranje škola bili su ometeni novim talasima infekcija, prenosi Rojters.

Južna Koreja je u protekla 24 sata registrovala 2.827 novih slučajeva, što je neznatno manje u odnosu na prošlu nedelju, kada je zemlja beležila preko 3.000 novozaraženih dnevno.

Ukupno 78,8 odsto stanovništva je upotpunosti vakcinisano, iako taj broj pada na 12,8 odsto za uzrast od 12 do 17 godina.

Škole i dalje mogu da se vrate na učenje na daljinu ili druge hibridne aranžmane ako to bude zahtevala situacija sa korona virusom.

Mere predostrožnosti kao što su maske i druge mere distanciranja ostaju na snazi radi prevencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar