U trendu

Ova evropska država prva otkrila kada će ukinuti zabrane: Posle Uskrsa otvaraju prodavnice

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predstavio je danas plan za postepeni povratak normalnom stanju i pokretanje privrede u toj zemlji.

Kurc je svoje obraćanje, na konferenciji za štampu, započeo molbom građanima da tokom uskršnje nedelje nastavljaju da se pridržavaju restriktivnih mera, koje su uvedene u cilju borbe protiv korona virusa.

„Uskršnja nedelja biće odlučujuća i odlučiće da li možemo da sprovedemo ponovni povratak u normalno stanje nakon Uskrsa”, poručio je on.

Zamolio je građane da se pridržavaju mera, izbegavaju socijalne kontakte, drže odstojanje na javnim mestima, da proslavljaju Uskrs samo sa ukućanima, a ne širom porodicom i prijateljima.

Ukazao je da je međunarodna situacija i dalje dramatična, jer se virus masivno širi.

„U Austriji smo brže i restriktivnije reagovali i uspeli smo da sprečimo najgore. Brza i restriktivna reakcija nam pruža mogućnost da sada brže izađemo iz krize, ali samo ako se svi budemo dosledno pridržavali mera I ostanemo jedinstveni kao do sada“, podvukao je Kurc.

Kazao je da je bio veoma težak zadatak da se napravi plan za iduće nedelje i meseci, dodajući da ne postoji nikakvo međunarodno iskustvo niti detaljna prognoza kako će se dalje razvijati virus.

„Naš cilj je da od 14. aprila male radnje, površine do 400 kvadrata, kao i prodavnice građevinskog i baštenskog materijala, ponovo otvore svoja vrata, ali uz neophodne mere predostrožnosti, kao što je obavezno nošenje maski, ograničenog broja kupaca i redovne dezinfekcije. Od 1. maja nam je cilj da sve radnje, tržni centri i frizeri mogu ponovo raditi. Gastronomija i hoteli će moći najranije da postepeno otvaraju od sredine maja, a odluku o tome donećemo krajem aprila”, objasnio je Kurc.

Što se obrazovanja tiče naglasio je da će se matura i svi drugi završni ispiti održati pod posebnim merama, dok će škole do sredine maja ostati zatvorene, a odluka o daljem delovanju biće doneta krajem aprila.

Univerziteti, kako je preneo, ovog semestra će isključivo održavati nastavu digitalno, dok će ispiti I istraživačke aktivnosti biti održane.

Kada je reč o manifestacijama rekao je da se do kraja juna neće održati, a pravila za leto biće doneta krajem aprila.

Istakao je da se ograničenje slobode kretanja produžava do kraja aprila,a to znači da građani mogu napuštati kuće samo za odlazak na posao, u kupovinu, radi pomoći drugima, ili zbog šetnje I individualnog sporta.

„Budite disciplinovani. Ako to ne uradimo neće biti moguće ovaj ambiciozni plan sprovesti. Naš cilj je da brže od drugih izađemo iz krize, ali to će funkcionisati samo ako budemo jedinstveni I svi dali svoj doprinos”, podvukao je Kurc.

Rekao je da će propratne mere za povratak normalnosti biti donete naknadno, a one se tiču zaštite rizičnih grupa, ali I nošenja maski.

Najavio je da će se od ponedeljka proširiti obaveza nošenje maski, koja će važiti ne samo u radnjama, već I gradskom prevozu.

“Nadam se da ćemo moći uskoro da kažemo pobedili smo ovu bolest. Bolje smo prošli kroz krizu nego većina drugih zemalja, I imamo šansu da se tako nastavi”, naglasio je on.

Vicekancelar Verner Kogler rekao je da nije cilj vlade da postepenim pokretanjem privrede izazove masovne infekcije, zbog čega je veoma bitno pridržavati se mera.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da su mere vlade delovale, i da je sada stopa dnevnog rasta novoinficiranih pala na 1,6 odsto, a vreme udvostručenja broja inficiranih sa 6 dana povećala se na 16,5 dana.

Takav razvoj omogućio je da se razmišlja o postepenom povratku normalnosti.

Preneo je da je u poslednja dva časa broj novoinficiranih iznosio 187, a ozdravljenih 465, te da se trend preokrenuo.

Trenutno je zbog virusa korona hospitalizovano 1.074 pacijenata, od kojih je 250 na intenzivnoj nezi.

Anšober je ukazao da Austrija ima najveće smanjenje stope infekcije u EU, i to zahvaljujući svojim merama.

Ovo je samo jedna etapa a cilj je da stopu smanjimo na 0, zbog čega je važno da se svi i dalje pridržavamo mera, poručio je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar