U trendu

Ovo nije kraj: Čovečanstvu preti još 1,7 miliona nepoznatih virusa

Iz pandemije novog virusa korona treba izvući važne pouke kako bi se iduća moguća pandemija zaustavila na samom izvoru, odnosno pre nego li postane nova pretnja čovečanstvu, smatraju stručnjaci.

Dr. Piter Dažak, predsednik „EcoHealth Alliancea”, rekao je za Skaj njuz da iz pandemije virusa korona moramo izvući važne pouke kako bi iduću pandemiju mogli zaustaviti na njenom izvoru.

“Analizirali smo broj nepoznatih virusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti i procenjujemo da ih ima oko 1,7 miliona, odnosno tipova virusa koji mogu zaraziti i ljude”, pojasnio je Dažak.

“To je zaista značajna pretnja u budućnosti. Mi znamo za svega nekoliko hiljada virusa tako da velika većina tek čeka da se pojavi”, dodaje on.

Veruje se da je SARS-CoV-2 virus,koji uzrokuje bolest kovid-19, na čoveka prešao sa šišmiša u Kini.

Studije sprovedene nad ljudima koji žive blizu pećina šišmiša u Aziji pokazale su da drugi virusi mogu zaraziti ljude, ali da nisu dovoljno evoluirali da bi počeli da se šire u epidemijskim razmerima.

Dr. Dažak naglašava da se treba da se uloži svaki napor kako bi se otkrio genetski kod virusa koji žive u životinjama. Za to bi, procenjuje, bilo potrebno 10 godina, nakon čega bi se mogla razviti i efikasna vakcina. To bi pomoglo i lokalnim zajednicama koje žive na prvim linijama tih bolesti da promene ponašanje koje ih izlaže riziku, dodao je doktor.

Sve to danas je moguće jer se nauka u pandemiju virusa korona uključila na načine koji su do pre par godina bili nezamislivi, od brzog otkrivanja genetskog koda SARS-CoV-2 virusa, do otkrivanja mutacija tog virusa i pomoći superračunara. Sve to danas se može dobiti za nekoliko sati ili dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar