U trendu

Palestinci odustali od isporuke vakcina iz Izraela jer im ističe rok

Palestinska uprava odustala je danas od dogovora na osnovu koga bi joj Izrael isporučio oko milion doza vakcina protiv korona virusa, samo nekoliko sati pošto je objavljeno da su se dve strane o tome dogovorile.

Palestinci su rekli da dozama čija je isporuka već počela na okupiranoj Zapadnoj obali suviše brzo ističe rok i da ne odgovaraju njihovim standardima.

Objavljujućui dogovor Izrael je rekao da će vakcinama „uskoro isteći rok“, ali nije naveo kada.

Palestinski zvaničnici suočili su se oštrim kritikama na društvenim mrežama kada je dogovor objavljen i mnogi korisnici su ih optužili da primaju vakcine ispod standarda koje možda neće biti efikasne.

Izrael nije odmah ništa komentarisao.U toj zemlji je već počelo obeležavanje neradnog dana odmora, šabata, kada je objavljena vest da su se Palestinci predomislili.

Izraelski zvaničnici su danas najavili da će isporučiti oko milion doza vakcina Palestinskoj upravi u zamenu za sličan broj čiju isporuku Palestinci očekuju kasnije ove godine.

Izrael je vakcinisao oko 85 odsto svog odraslog stanovništva i ukinuo je gotovo sve mere uvedene zbog pandemije, a još ranije se suočio sa kritikama što nije podelio vakcine sa preko 4,5 miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranom pojasu Gaze.

Nova Vlada Izraela, koja je položila zakletvu u nedelju, je najavila isporuku do 1,4 miliona vakcina Fajzer kao i da će Palestinska uprava to nadoknaditi vakcinama koje će joj ta farmaceutska kompanija isporučiti u septembru ili oktobru.

Za danas je bila predvidjena isporuka oko 100.000 doza.

Palestinska ministarka zdravlja Mai Alkaila rekla je ranije danas da to zapravo nije bio dogovor s Izraelom već sa kompanijom Fajzer.

Ona je na večerašnjoj konferenciji za novinare objasnila da su zdravstveni zvaničnici koji su pregledali vakcine utvrdili da „ne odgovaraju standardima“ i da je rešeno da se vrate.

Portparol palestinskog premijera Muhameda Štajeha je potvrdio poništavanje dogovora i vraćanje vakcina.

Izrael je sproveo jednu od najuspešnijih programa vakcinacije u svetu što mu je omogućilo da potpuno otvori firme i škole, a ove nedelje je ukinuta obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Organizacije za ljudska prava tvrdile su da Izrael kao okupaciona sila ima obavezu da obezbedi vakcine za Palestince ali je ta zemlja to poricala i podsećala na privremene mirovne sporazume sa Palestincima iz 1990-tih godina.

Na osnovu tih sporazuma Palestinska uprava ima ograničenu autonomiju na delovima Zapadne obale i Izrael tvrdi da je odgovorna i za zdravstvenu brigu.

Dve strane bi medjutim trebalo da saradjuju u slučaju pandemije. Izrael je ponudio vakcine za preko 100.000 Palestinaca koji rade u toj zemlji i onima koji žive u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Palestinska uprava je nabavljala vakcine preko privatnih kompanija i programa Svetske zdravstvene organizacije namenjene siromašnim zemljama.

Do sada je vakcinisano oko 380.000 Palestinaca na Zapadnoj obali i 50.000 u Gazi, a zabeleženo je više od 300.000 slučajeva infekcije i 3.545. ljudi je preminulo na obe teritorije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.