U trendu

Pandemija ozbiljno uticala na saobraćaj u Sloveniji

LJUBLJANA – Mere usmerene na suzbijanje epidemije korona virusa imale su ozbiljan uticaj na javni prevoz putnika u Sloveniji, dok je prevoz tereta bio manje pogođen, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Između januara i septembra, javni prevoz putnika prepolovljen je u odnosu na isti period pre godinu dana, a najoštriji pad zabeležen je u lukama i aerodromima, prenosi slovenačka agencija STA.

U prvoj polovini godine vozovi su prevezli gotovo 4,3 miliona putnika unutar Slovenije, što je za 37 odsto manje u odnosu na isti period lane.

Pad železničkog teretnog prevoza iznosio je 10,1 odsto.

Najteže je pogođen vazdušni prevoz putnika, a aerodrom Jožeta Pučnika u Ljubljani je od januara do septembra opslužio nešto više od 267.000 putnika, što je samo 18,5 odsto putnika koje je imao u istom periodu prošle godine.

Kako se navodi, aerodrom je u devet meseci godine pretovario oko 7.600 tona robe, 11,5 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

U međuvremenu, u tri slovenačke morske luke zabeležen je pad broja brodova za 25,2 odsto između januara i septembra i manje od 1 osto putnika koji su imali u istom periodu pre godinu dana.

Zbog pandemije, ove godine nijedan brod za krstarenje nije uplovio u slovenačke luke, dok je prevoz robe u luci Koper opao za 18,6 odsto na godišnjem nivou od januara do septembra.

Uticaj ograničenja zaključavanja vidi se i na broju automobila koji su prvi put registrovani u Sloveniji u prvoj polovini godine, koji je pao za 21 odsto na godišnjem nivou, na 65.300.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.