U trendu

Pandemija skratila zivotni vek najvise od Drugog svetskog ra

LONDON – Pandemija kovida-19 prouzrokovala je najveći pad očekivanog životnog veka od Drugog svetskog rata u većini razvijenih zemalja, prema najnovijoj studiji koju je objavio Univerzitet Oksford, pri čemu je očekivani životni vek muškaraca u SAD pao za više od dve godine.

U 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji, koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile, očekivani životni vek je u 2020. godini pao za više od šest meseci u poređenju sa 2019. godinom, prenosi agencija Rojters.

Generalno gledano, očekivani životni vek je smanjen u 27 od ukupno 29 zemalja.
Univerzitet je saopštio da bi skraćenje životnog veka moglo biti povezano sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida-19, a Rojters podseća da je dosad prijavljeno skoro pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom.

„Činjenica da naši rezultati naglašavaju tako veliki uticaj koji se direktno pripisuje kovidu-19, pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje“, izjavila je doktorka Ridhi Kašjap, koautorka studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog životnog veka kod muškaraca nego kod žena, dok je najveći pad registrovan kod muškaraca u SAD, čiji je očekivan životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno gledano, očekivani životni vek muškaraca je pao za više od godinu dana u 15 zemalja, a žena u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina.

U SAD je porast smrtnosti uglavnom registovan među populacijom u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina, značajnije doprinela povećanju mortaliteta.

Kašjap je apelovala na više zemalja, uključujući nacije sa niskim i srednjim prihodom, da podatke o mortalitetu učine dostupnim za dalja istraživanja kako bi se bolje razumeo uticaj pandemije na globalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.