Papa apelovao:Oslobodite političke zatvorenike u Mjanmaru

VATIKAN – U svom godišnjem obraćanju diplomatama o stanju u svetu, papa Franja pozvao je vođe vojnog puča u Mjanmaru da oslobode političke zatvorenike i vrate se na put demokratije, prenosi Rojters.

U papinom obraćanju dominirale su ekonomske, društvene, medicinske i političke teme u vezi sa pandemijom korona virusa i neophodnosti uspostavljanja globalne solidarnosti radi prevazilaženja krize, uključujući ravnopravnu distribuciju vakcina i zagrantovanu zdravstvenu zaštitu.

Govoreći o raznim konfliktima, papa je istakao svoju naklonost i privrženost narodu Mjanmara, koji je posetio 2017. godine.

On je rekao da je državni udar naglo prekinuo put ka demokratiji koji je u zemlji preduzet u poslednjih nekoliko godina, a doveo do hapšenja političkih lidera.

Nadam se da će oni odmah biti pušteni na slobodu u znak ohrabrivanja iskrenog dijaloga usmerenog na dobrobit zemlje, istakao je papa.

Papa je apel uputio dok se na desetine hiljada ljudi priključilo demonstracijama u Mjanmaru već treći dan zaredom zbog hapšenja izabrane liderke Aung San Su Ći pre nedelju dana.

Sastanak pape sa svetskim diplomatama trebalo je bude održan pre dve nedelje, ali je otkazan zbog njegovih problema sa išijasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.