Pelegrini razočaran stavom Pravoslavne crkve o obredima

BRATISLAVA – Slovački premijer Peter Pelegrini izjavio je večeras daje stav Pravoslavne crkve u toj zemlji neodgovoran i nekorektan.

On je to izjavio povodom odluke Pravoslavne crkve da ne poštuje naredbu centralnog kriznog štaba o zabrani organizovanja javnih događaja, uključujući i crkvene službe, prenosi TASR.

„Iznenađen sam i razočaran sa tim stavom, crkva treba da pomaže narodu, a ne da ugrožava javno zdravlje zbog sebičnog pridržavanja tradiciji“, rekao je Pelegrini komentarišući to što Pravoslavna crkva želi da nastavi sa verskim obredima.

Kako je rekao, pozvaće još jednom Pravoslavnu crkvu da revidira i izmeni svoj stav i istakao činjenicu da država na korona virus gleda kao na pretnju po zdravlje.

„Ukoliko ne budu poštovali propise i nastave tvrdoglavo da promovišu svoj stav, biću prvi koji će pokrenuti sankcije protiv njih“, rekao je Pelegrini.

Slovačka pravoslavna crkva odlučila je u utorak da nastavi da održava verske službe koje uključuju i ljubljenje ikona i pričešće koje podrazumeva pijenje vina iz iste čaše, uz obrazloženje da je potrebno obezbediti duhovne i materijalne potrebe, kao i da ne smatra da su verski obredi rizični.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.