U trendu

Pet načina na koje se možete zaraziti koronom, a toga možda niste svesni

Skoro dve godine živimo s pandemijom pa biste pomislili da ste već stručnjaci u izbegavanju koronavirusa. Ali, uz delta soj, vakcine, buster dozu i polagani povratak u „staro normalno“, i dalje valja biti na oprezu. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da se zarazite, a naučnici i stručnjaci su za Eat This otkrili najčešće načine zaraze koronavirusom tokom zime.

1. Od vakcinisanih ukućana: Nove studije pokazale su i da vakcinisane osobe mogu da prenose koronavirus na osobe s kojima žive. Britanski naučnici tvrde da potpuno vakcinisane osobe imaju 38 posto šanse da prenesu koronavirus nevakcinisanim ukućanima i 25 posto šanse prenosa potpuno vakcinisanim.

2. Niste primili buster dozu: Efikasnost vakcine protiv covida-19 opada s vremenom. Jedna studija pokazala je da je efikasnost Fajzerove vakcine od proleća do jeseni pala s 94 posto na 70. Ipak, sve vakcine su i dalje jako efikasne u sprečavanju teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Ako spadate u grupu koja već može da primi buster dozu, svakako to učiniti i ojačajte imunitet.

3. Pogrešno nosite masku: Zaštitna maska bi uvek trebalo da vam prekriva nos i usta. Ako je stavite ispod nosa, vrlo lako možete preneti virus, ali i zaraziti se. Obavezno operite ruke pre stavljanja maske, stavite je oko ušiju ne dodirujući vrat ili čelo i ne dirajte je iznutra.

4. Nosite pretanke maske: Platnene maske ne pružaju toliku zaštitu kao medicinske. Naime, stručnjaci zbog mutacije virusa preporučuju kvalitetnije maske (N95, KN95 ili hirurške maske) jer su studije pokazale da one filtriraju oko 95 posto čestica virusa, dok platnene maske filtriraju tek 37 posto.

5. Na aerodromu: Prilikom putovanja nije važno biti oprezan samo u avionu. Naime, rizik vreba u dugačkim redovima na aerodromima gde su ljudi u bliskom i dužem kontaktu. Osim toga, razmenjuju se dokumenta i dodiruju razne površine. Na aerodromu je bitno sve vreme nositi masku i držati razmak koliko je god to moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)