PKS narednog meseca otvara predstavništvo u Jerusalimu

BEOGRAD – Formiranje predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Izraelu je u završnoj fazi i trebalo bi da počne sa radom u aprilu, saopštila je danas Privredna komora.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom sa kojim je razgovarao o iskustvu Izraela u procesu vakcinacije protiv koronavirusa u toj zemlji i unapređenju ekonomskih odnosa dve države, navodi se u saopštenju.

„Planiramo otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu tokom aprila, kao i posetu srpskih privrednika Izraelu kako bi se upoznali sa inovativnim izraelskim preduzećima iz sektora obnovljivih izvora energije, prerade voda, i građevinarstva“, rekao je Čadež.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju trgovinske saradnje kroz postizanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Izraela.

Ambasador Vilan je rekao da su napravljeni prvi koraci u tom smeru i pozdravio inicijativu predsednika PKS-a da delegacija privrednika iz Srbije poseti Izrael.

Komora je sopštila da je prema podacima kojima raspolaže, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela 2020. godine iznosila 72,2 miliona evra.

Naša zemlja beleži povećanje izvoza za 10 odsto u Izrael (38,3 miliona evra), a iz Izraela smo prošle godine uvezli za 33,9 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 15 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u saopšstenju Privredne komore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.