PKS: Nema zastoja u proizvodnji zbog korona virusa

Domaća proizvodnja se, uprkos epidemiji korona virusa, nesmetano odvija jer na zalihama još ima neophodnih delova, a nove isporuke nisu prekinute iako se ponekad otežano realizuju, rekao je danas predstavnik sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić.

„Još nema alarma da je proizvodnja u nekoj fabrici u zastoju pošto zalihe, a one su kvartalne, šestomesečne ili godišnje, još traju, i nabavke nisu prekinute, iako ponekad porudžbine iz Kine kasne i otežano se komunicira sa kineskim dobavljačima“, rekao je Stanić za Betu.

Dodao je da je Srbiji najveći trgovinski partner Italija i da bi Srbija trpela veće posledice u slučaju da korona virus u toj zemlji napravi velike probleme.

„Italija nije zatvorila granice i nabavke i isporuke robe iz te zemlje se za sada uprkos izolaciji pojedinih regiona, odvijaju bez zastoja iako su otežane.

Proizvodjači, prema njegovim rečima, očekuju da se epidemije korona virusa u aprilu smiri i sasvim iščezne, a one fabrike u Kini koje su bile zatvorene vratile su oko polovinu radnika i pokrenule proizvodnju.

On je rekao da velike domaće firme razmatraju i mogućnosti alternativnog snabdevanja sa tržišta u državama koje nemaju većih problema sa korona virusom.

„Proizvodjači veruju da neće imati većih problema u proizvodnji, ali imaju u vidu i ‘plan B“ i pronalazak alternativnih tržišta za nabavku neophodnih delova“, rekao je Stanić.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbije Zoran Marković rekao je da radnici u toj fabrici danas i sutra neće raditi, ali da razlog nije nedostatak delova već „uskladjivanje proizvodnje automobila sa tražnjom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.