Planeta u karantinu obeležava Praznik rada bez uličnih skupova

Svet prvi put obeležava Medjunarodni praznik rada bez okupljanja i drugih manifesstacija koje su uobičajene za 1. maj. 

Većina zemalja je u karantinu zbog pandemije korona virusa od kojeg je umrlo više od 230.000 ljudi.

Prvi maj je neradni dan u mnogim zemljama koji se obeležava masovnim skupovima sindikata, ali je ove godine drugačije. Zbog zabrane kretanja, skupovi su se sveli na izlaske na balkone sa plakatima ili virtuelna okupljanja na društvenim mrežama.

U Francuskoj će sindikati podsetiti na „nevidljive ljude u društvu“ – kasirke i negovateljice koji rade uprkos korona virusu. U Francuskoj se obično na ulicama prodaju mali buketi djurdjevka kojih ove godine nema.

Neki su se ipak usudili da izadju na ulicu kao u Istanbulu gde je turska policija privela oko 15 osoba, medju kojima je liderka velike turske sindikalne konfederacije DISK Arzu Čerkezoglu.

U Atini je održan poseban masovni skup – uz mere sanitarne zaštite, uprkos zahtevu grčkih vlasti da se tradicionalna prvomajska povorka odloži za nedelju dana kad se se previdja ublažavanje mera karantina.

U Nemačkoj vlasti strahuju od „drugačijeg 1. maja“ – od rivalskih skupova ekstremne levice i desnice, kao i onih koji veruju u teorije zavere i ne priznaju mere karantina.

Medjunarodna organizacija rada je procenila da bi oko 1,6 milijardi ljudi moglo da ostane bez prihoda zbog mera koje su dovele do recesije širom sveta.

Praznik rada je komemoracija povodom velikih demonstracija radničkog pokreta 1886. godine u Čikagu i pogibije aktivista u sukobu s policijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.