U trendu

Plenković i Jandroković na misi u zagrbačkoj Katedrali

ZAGREB – Prvog dana Božića za sve crkve, koje ovaj praznik Hristovog rođenja obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru, na misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali, koju je predvodio zagrebački nadbisku kardinal Josip Bozanić, prisustvovali su premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

U Hrvatskoj su inače na snazi stroge epidemiološke mere za zabranu širenja korona virusa i preporuka građanima je da ne idu u crkve, već da misu gledaju onlajn ili TV-a.

U Hrvatskoj je zabranjeno okupljanje više od 25 osoba, nema Advenata, kafići su zatvoreni, baš kao i teretane, a zabranjeno je i okupljanje više od dva domaćinstva.

Ograničenje okupljanja, međutim, ne važi i za Crkvu tokom praznka što je izazvalo burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Jandroković je uoči jutrošnje mise rekao da se nada da je ovo poslednji Božić koji se obeležava u uslovima korona virusa i sa maskama.

Očekuje da će u idućim danima biti manje mrtvih i novozaraženih i ne misli da će zbog obeležavanja Božić biti više novozaraženih.

Komentarisao je i jučerašnji dan, kada je u Zagrebu ali i drugim hrvatskim gradovima, posebno onim na Jadranu, bile velike gužve na ulicama i dodao da je to razumljivo, jer ljudi, kako je rekao, moraju da se opuste.

„Ovo je vreme kada moramo osnažiti svoju veru i nadu u bolje sutra i koliko god želeli biti sa svojim bližnjima..“, rekao je Jandroković i pozvao građane da se uzdrže od bliskih kontakata.

Upitan zašto je na misi, ako je preporuka da se mise prate online, odgovorio je:

„Zato što sam vernik… Ovde sam i kao vernik i kao predsjednik Sabora. Smatram da je potrebno da sam tu“, prenela je zagrebačka N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.