U trendu

Plenković o merama hrvatske vlade zbog koronavirusa

ZAGREB – Od petka, hrvatska vlada uvodi mere predostrožnosti u Istarskoj županiji, najavio je danas premijer Plenković, prenosi HINA.

Od petka se u Istri obustavlja nastava, a sutra bi u škole trebalo da dođu direktori i profesori da pripreme plan aktivnosti.

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Istri održavaće se online nastava, a za osnovce od I do IV razreda, III program HRT će emitovati specijalne obrazovne emisije, sopšteno je na konferenciji za novinare po završetku zajedničkog sastanka hrvatskog premijera sa članovima Nacionalnog štaba civilne zaštite i sa hrvatskim ministrima posvećenog merama za suzbijanje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Plenković je istakao da se mere predostrožnosti uvode zbog frekventnih veza Istre sa Italijom i čestih prelazaka granice.

„Doneli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti, a prva mera se odnosi na Istarsku županiju. Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom i saglasni smo da se od petka obustavi nastava u Istri“, najavio je Plenković na kraju sastanka u Banskim dvorima sa nadležnim ministrima i članovima štaba civilne zaštite Hrvatske.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak najavila je uspostavljanje virtuelnih zbornica i učionica i nabavku potrebne opreme za đake.

Ona je potvrdila da će osnovci od I do IV razreda pratiti nastavu na III programu HTV, kao i da su za đake starijih razreda pripremljeni videomaterijali.

„U Hrvatskoj je do sada potvrđeno 19 slučajeva zaraze koji su locirani u četiri grada – Zagrebu, Rijeci, Varaždini i Puli. Pratimo situaciju u okruženju kako bi se onemogućilo širenje virusa“, istakao je Plenković i naglasio da će država biti fleksibilna u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, na način da se omogući odlaganje ili plaćanje na rate kako bi se olakšalo privrednicima.

„Ministarstva su s tim u vezi već dobila instrukcije“, izjavio je Plenković.

Na pitanje novinara šta će biti sa putnicima broda koji je danas doplovio u Split iz Ankone, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će Italija primiti svoje državljane natrag, a da će 20-ak ostalih putnika biti smešteno u karantin.

„Pripremamo sve potrebne mere kako se Hrvatskoj ne bi dogodio tzv. italijanski scenario“, poručio je Božinović.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za smeštaj bolesnika ukoliko epidemija poprimi veće razmere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.