Pobjeda: Popis nemoguće organizovati u aprilu

PODGORICA – Popis stanovništva u Crnoj Gori nemoguće je organizovati u aprilu, kako je bilo planirano, zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu i više proceduralnih stvari koje još nisu završene, piše podgorička Pobjeda.

Više izvora lista reklo je da je popis nemoguće održati u aprilu jer budžet za ovu godinu još nije usvojen. Predlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a osim tog akta, ključni uslov za realizaciju popisa je usvajanje Zakona, ali i epidemiološka situacija, prenosi portal RTCG.

Uprkos problemima koje je izazvao korona virus, jedini logičan termin za održavanje popisa stanovništva je 2021. godina.
Sve drugo bi bilo kršenje direktnih preporuka Evropske unije i Ujedinjenih nacija prema kojima popise stanovništva ne bi trebalo održavati u izbornim godinama.

Crnu Goru naredne godine očekuju lokalni izbori u 11 opština, 2023. održaće se predsednički, a 2024. godina je termin za održavanje redovnih parlamentarnih izbora ako vlada završi pun mandat i ne bude prevremenog izlaska na birališta.

Iako se 2021. nameće kao jedini logičan termin, nekoliko proceduralnih radnji nije završeno, što može usporiti realizaciju popisa.

Tako, Uprava za nekretnine nije ažurirala orto-foto snimke (prikaz teritorije države iz vazduha), a nije završen ni Registar kućnih brojeva, ulica i trgova (adresni registar) u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Na prethodnom popisu održanom aprila 2011, u Crnoj Gori je živelo 620.029 stanovnika. Od tog broja, njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi, 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi i 0,97 odsto kao Hrvati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.