Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda je počela, a odbornici će raspravljati o budžetu za sledeću godinu, urbanističkim planovima, imenovanju ulica, podizanju spomenika, pomoći ugostiteljima zbog krize izazvane epidemijom korona virusa…

Sednica je počela minutom ćutanja kojim su odbornici odali poštu direktoru JP „Putevi Beograd“ Slaviši Živkoviću koji je nedavno preminuo od posledica korona virusa, kao i svima ostalima koji su preminuli od posledica tog virusa.

Na dnevnom redu sednice je budžet Beograda za sledeću godinu, a ukupan obim budžeta Grada i gradskih opština iznosi 124,9 milijardi dinara – 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za opštine.

Među planovima detaljne regulacije najznačajniji je plan kojim se reguliše leva obala Dunava, odnosno naselje Ovča čime će biti omogućen razvoj tog dela grada.

Pred odbornicima su odluke da u prestonici četiri novinara dobiju ulice – Aleksandar Tijanić, Miroslav Radojčić, Predrag Milojević i Bogdan Tirnanić.

Takođe, na dnevnom redu su i odluke da ulice dobiju Milan Vukos, potpredsednik Skupštine grada u vreme Branka Pešića, zatim pionir advertajzinga na Balkanu i začetnik kreativnog mišljenja u Srbiji i zemljama regiona Dragan Sakan, kao i filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković.

Diskutovaće se i o tome da na rekonstruisanom Savskom keju bude podignut spomenik Diani Budisavljević, kao i predlogu Fudbalskog saveza Beograda da obeležje u glavnom gradu dobije Hugo Buli, koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd.

Na dnevnom redu je i odluka da se za 50 odsto smanje cene zakupa poslovnog prostora u gradu za decembar i januar, kao pomoć ugostiteljima.

Raspravljaće se i o tome da Nagrada grada Beograda ubuduće nosi ime despota Stefana Lazarevića, kao i da se na Bežanijskom groblju napravi nova aleja – Beogradska aleja u kojoj će biti sahranjivani zaslužni Beograđani.

Na dnevnom redu su i izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama, izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i o Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Odbornici će raspravljati o izradi plana detaljne regulacije za Blok 32 na teritoriji opštine Novi Beograd, Predlogu programa uređivanja i dodele građvinskog zemljišta za 2021. godinu, kao i izmenama i dopunama Odluke o utvrđvanju doprinosa za uređivanje građvinskog zemljišta.

Raspravljaće se i o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu izmirenja dugovanja za potrošnju vode korisnika priključenih na neuslovne mreže koje se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda preko priključka sa blok vodomerom i Predlogu plana održive urbane mobilnosti grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.