U trendu

Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati u Sava centru.

Pdbornici će, između ostalog, odlučivati o Planu detaljne regulacije za Linijski park koji će početi da se gradi do kraja godine, odluci da Ljuban Jednak dobije ulicu u Beogradu, ali i da se u stambenim zgradama zabrani korišćenje ćumura, što je jedan od najčešćih uzročnika požara.

Linijski park će se prostirati pored Save i Dunava, gde je nekad bila železnička pruga, na teritorijama Starog grada i Palilule, a kako je ranije za Tanjug rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, park će potpuno promeniti taj deo grada.

“Ceo prostor će dobiti moderan, evropski park, sa mnogo novih sadnica, rekreativnih iI drugih sadržaja. To će, po površini, biti najveći i najznačajniji beogradski park”, rekao je Vesić.

Odbornici će se izjasniti o predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Ljuban Jednak, jedini preživeli iz ustaškog masakra u crkvi u Glini 1941.godine, koji je zatim izbegao iz Hrvatske u “Oluji” 1995.godine, dobije ulicu u Beogradu.

Na dnevnom redu je i odluka da književnik Milan Oklopčić, Mika Oklop, dobije park u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra, na uglu sa Kumanovskom ulicom, koji će biti adekvatno uređen.

Odbornici će glasati i za predlog da prostor između Mileševske i Ulice cara NIkolaja, ponese ime Skver Milene i Gage, po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Na dnevnom redu je i odluka da Grad Beograd preuzme Sportski centar Pinki.

Osim toga, glasaće se i o zabrani korišćenja ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama.

Vesić je pojasnio da će odluka biti doneta u dve faze, u prvoj će se odnositi samo na stanare, koji vrše poslovnu delatnost u stambenoj zgradi, kojima će biti zabranjeno korišhenje ćumura i svakog drugog otvorenog plamena, dok će na narednoj sednici ta odluka biti proširena i na restorane.

Obe odluke važiće od 1. januara, a Vesić ističe da se odluka donosi u dogovoru sa MUP-om jer je to jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama, dodajući da su, takođe, para i mirisi jedan od većih problema sa kojima se građani suočavaju.

Na dnevnom redu je Izveštaj o realizaciji programa zaštite životne sredine, kao i predlozi odluka da se prolaz u Zemunu nazove “Prolaz (stepenište) Miodraga Dabižića” i da se podigne spomenik “Alaski krst” Dušanu Radoviću.

Na dnevnom redu je i informacija o ustanovljavanju dve nove književne nagrade “Beogradski pobednik” i “Dušan Radović”.

Sednica gradskog parlamenta, prva posle letnje pauze, ponovo se održava u Sava centru zbog epidemije korona virusa, uz poštovanje preporuka i mera radi sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.