Počeo onlajn Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

NOVI SAD – Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu počeo je danas i prvi put organizovan je u onlajn formatu. Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković podsetio je da od marta zbog epidemije korona virusa nije mogla da bude održana nijedna sajamska manifestacija, kao i da je Novosadski sajam pretvoren u kovid bolnicu.

„Mislim da smo napravili dobar potez što smo organizovali onlajn Novosadski sajam, te smo i u ovim novim okolnostima uspeli da, ipak, ostanemo u kontaktu sa našim klijentima. Do sada imamo oko 20.000 registrovanih posetilaca, a verujem da će do kraja konferencije taj broj još porasti“, izjavio je Cvetković tokom prve konferencije na onlajn Poljoprivednom sajmu – „Poljoprirveda u 2021 – podsticaj za perspektivu“.

Ambasador Češke Tomaš Kuhta izjavio je da su, kada je reč o prehrambenoj industriji, najveće posledice pandemije zabeležene zbog zatvaranja restorana.

„Pad prometa trpe svi sektori proizvodnje, a pre svega tradicionalna proizvodnja piva. Ipak, uprkos svim problemima, uspeli smo da održimo dovoljnu proizvodnju hrane za potrošače“, izjavio je češki ambasador.

Ekološki poljoprivrednici i proizvođači organske hrane, kaže on, bili su pogođeni pandemijiom kovida kao i ostali poljoprivrednici i suočavali su se sa sličnim problemima, smanjenog plasmana zbog ograničavanja prodaje i kretanja ljudi i nedostatka sezonskih radnika iz inostranstva.

Ministarstvo poljoprivrede te zemlje iskoristilo je sve dostupne mehanizme za ublažavanje posledica pandemije, uključujući povećanje prehrambene samodovoljnosti Češke Republike kroz povećanje budžeta za nacionalne subvencije za 22 miliona evra iz internih rezervi resora.

„Češka pomaže pogođenim preduzećima, u formi pomoći zaposlenima ili podsticajima za očuvanje ekonomskog postojanja preduzeća“, rekao je Kuhta.

Srpska poljoprivreda pokazala je veliki stepen vitalnosti i dokazala je to do kraja godine, ocenio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Senad Mahmutović.

„Republički zavod za statistiku predviđa da će se 2020. godini u sektoru poljoprivrede ostvariti rast bruto domaćeg u visini od 4,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, kao na godinu bez pandemije. Takođe u odnosu na prvih 10 meseci prethodne godine imamo rast od 2,3 odsto proizvodnje prehrambenih proizvoda“, rekao je on.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić konstatovao je da okolnosti tokom pandemije i povećanje broja zaraženih, nisu značajno odrazile na poljoprivrednu proizvodnju.

„Cene su značajno veće s obzirom na to da je veća potražnja, pre svega od velikih uvoznika poput Severne Afrike i Kine. Samim tim kada su u pitanju poljoprivrednici u našoj pokrajini, mogu da izrazim zadovoljstvo, pre svega kroz rast cena, ali i kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.