Početkom juna JPF u Užicu s predstavama iz Srbije i BiH

UŽICE – U Užicu će od 4. do 9. juna biti održan 25. Jugoslovenski pozorišni festival, prvi koji se organizuje u Srbiji od početka epidemije korona virusaa, pod motom “Vreme straha i podviga“.

Užička publika videće pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije I Bosne i Hercegovine, a ove godine neće biti učesnika iz Hrvatske i Crne Gore.

Jubilarni 25.Jugoslovenski pozorišni festival trebalo je da bude održan u novembru prošle godine, ali je odložen zbog epidemije korona virusa.

“Festival u junu je održavanje festivalske vatre, jer prevelika pauza nije dobra za pozorište. Mislim da smo uspeli da napravimo podvig i da ćemo iako u skraćenom obimu od pet festivalskih dana publici predstaviti visoko hvaljene i nagrađivane predstave koje će opravdati poverenje publike. U svom jubilarnom dvadeset petom izdanju užički festival trebalo je da bude svečan i slavljenički. U međuvremenu svet se okrenuo na glavu i zato umesto slavlja naš festival želi da odgovori ovom nesrećnom vremenu poruko.:Još smo živi I tu“, navodi direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović.

Na repertoaru festivala su predstave “Čitač” Beogradskog dramskog pozorišta, ”O medvjedima I ljudima” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, ”Putujuće pozorište Šopalović” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ”Radnička hronika” narodnog pozorišta iz Subotice i “Upotreba čoveka”kooprodikcija Novog Tvrđava teatra iz Novog Sada.

“Selekcija je bila toliko teška u odnosu na okolnosti koje su prisutne.To je bio zid koji nismo mogli da premostimo. Pokušali smo da se skupimo u onom obimu koji nam je ova situacija uopšte pružila. Srećni što uopšte imamo šta da ponudimo publici. A ove predstave estetski, etički I tematski stavljaju nas pred isto pitanje: Šta ćemo uraditi onda kada je teško? Jer, ovo je vreme depresije, ali i vreme koje nas preispituje da li smo ili nismo spremni za podvig“, naglasio je selektor Bojan Munjin.

Festival će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da će na predstavama biti maksimalno 150 gledalaca, od 600 mesta koliko ima sala Narodnog pozorišta u Užicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.