Počinje sa radom Ventu. rs platforma za grupno investiranje

BEOGRAD – Građani i firme u Srbiji od danas preko platforme za „crowdinvesting“ (grupno finansiranje) Ventu.rs mogu da ulažu u domaća, lokalna preduzeća, kao i tehnološke startap kompanije sa potencijalom za rast.

Ventu.rs je prva „crowdinvesting“ platforma u našoj zemlji i predstavlja značajan pomak na tržištu finansijskih usluga i iskorak ka alternativnom finansiranju kakvo privrednici u razvijenim zemljama već uveliko koriste.

Pokretanjem ove platforme srpskim malim i srednjim preduzećima omogućava se novi izvor finansiranja i proširuju se njihove mogućnosti da dođu do sredstava za ulaganje u dalji razvoj biznisa.

Platforma povezuje kompanije koje traže sredstva za finansiranje rasta i zainteresovana fizička ili pravna lica, koja mogu da postanu investitori za nekoliko minuta. Najmanji mogući iznos ulaganja je 100 evra.

„U svetu je ovakav način finansiranja rasta kompanija u ekspanziji, jer mali biznisi često nisu interesantni bankama, pa na ovaj način mogu da dođu do sredstava, ali i da pruže priliku postojećim kupcima-investitorima da učestvuju u njihovom uspehu, kao i da kroz brojne marketinške aktivnosti dođu do novih kupaca i prošire svoje tržište“ kaže direktor Ventu.rs Luka Pejović.

Razvoj „crowdinvesting“ platforme je pionirski poduhvat za Srbiju koja ima jedan od najnerazvijenih sektora alternativnih finansijskih usluga u regionu, rekla je direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, koji podržava razvoj platforme Dragana Stanojević.

U izazovnim okolnostima i krizi zbog pandemije koronavirusa, ova platforma još više dobija na značaju.

„Ventu.rs omogućava da pomognemo našim lokalnim kompanijama da rastu uprkos krizi, koristeći digitalni alat prikladan zdravstvenim i bezbednosnim preporukama. Verujemo da će Ventu platforma biti snažan impuls razvoju preduzetništva i konkurentnosti u našoj zemlji“, dodala je Stanojević.
Direktna Banka je prepoznala potencijal i inovativnost prve platforme ove vrste u našoj zemlji i zbog toga je putem tehničke saradnje podržala Ventu.rs platformu.

„Banka prati trendove na polju digitalnih servisa i digitalnog načina poslovanja i pretvara ih u snagu korisničkog iskustva, kako u domenu poslovanja sa fizčkim tako i pravnim licima. Pored digitalizacije, naš fokus je i na direktnoj komunikaciji i razumevanju potreba korisnika, sa ciljem da im se obezbedi dodatni komfor i autonomija, a svakodnevno bankarsko poslovanje učini bržim i lakšim“, izjavio je član Izvršnog odbora Direktne Banke Dimitar Komlenović.
Zainteresovane kompanije mogu da se prijave na sajtu Ventu.rs, nakon čega prolaze detaljnu analizu koju sprovode finansijski stručnjaci revizorske kuće BDO Srbija, pravni tim kancelarije „Karanović & Partners“ i marketinški tim Ventu.rs.

Samo one kompanije koje ispune sve kriterijume mogu naći mesto na platformi. Na ovaj način Ventu.rs se maksimalno trudi da rizik investicije svede na minimum.
Sa svim investitorima digitalnim putem se potpisuju ugovori o pozajmici u formi subordiniranog zajma, na period od tri ili više godina i uz minimalnu fiksnu kamatnu stopu od šest odsto godišnje.

Takođe, investitori mogu dobiti i bonus kamatu čiji iznos zavisi od poslovnog uspeha kompanije.
Investitori prema instrukcijama iz sistema svoj novac uplaćuju na namenski račun u Direktnoj Banci, sa koga se u slučaju uspeha kampanje i dostizanja ciljanog iznosa investicije, sredstva prosleđuju kompaniji, a u slučaju da kampanja ne bude uspešna vraćaju investitorima po isteku trajanja kampanje.

Domaće kompanije već pokazuju veliko interesovanje za pristup platformi, a prva kompanija koja će prikupljati sredstva za rast je Bubaja d.o.o, koja stoji iza brendova „Zdrawo slatko“ i „RO!“

„Cilj kampanje je da se prikupe sredstva za rast proizvodnje i izlazak na tržište EU gde već postoji interesovanje za naše proizvode. Uz ovakvu podršku do tog cilja možemo doći brže i lakše“, kaže osnivač te kompanije Veljko Milićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.