Počinje samit Brdo-Brioni

BRDO KOD KRANJA – Samit Procesa Brdo-Brioni biće održan danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Na samitu učestvuju predsedavajući procesa, predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, i lideri zapadnobalkanske šestorke, predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Iljir Meta, članovi Predsedništva BiH i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Sastanak, čiji će domaćin biti Pahor, ima za cilj da potvrdi posvećenost proširenju EU.

Najavljeno je da će lideri obeležiti desetu godišnjicu pokretanja te slovenačko-hrvatske inicijative i da će „ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“, ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Uoči samita, Pahor se odvojeno sastao sa učesnicima samita.

„Došlo je do izvesnog zastoja u opredeljenju za proširenje Evropske unije, kako na strani EU, tako i na zapadnom Balkanu. Moj zadatak je da zajedno pronađemo sveže ideje“, rekao je Pahor uoči samita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita „Brdo-Brioni“ – da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

Samit procesa Brdo-Brioni prvobitno je bio planiran za prošlu godinu, da bi se poklopio sa 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.