U trendu

Podrška vladajuće koalicije trećem paketu mera

BEOGRAD – Dva paketa državne pomoći građanima i privredi u 2020. dala su dobre rezultate, a ovogodišnji treći paket mera vredan 257 milijardi dinara, uz dodatna izdvajanja za kapitalne investicije predviđena rebalansom budžeta, omogućiće Srbiji dobru poziciju za nastavak rasta nakon završetka pandemije korona virusa.

To su danas poručili poslanici vladajuće kolacije u Skupštini Srbije, koja razmatra tri zakonska predloga koja se odnose na sprovodenje trećeg paketa mera pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije, kao i dva zakonska predloga koji se odnose na naplatu poreza frilenserima.
Ukupna vrednost tri paketa mera podrške pirvredi i građanima je osam milijadi evra, a poslanici vladajuće koalicije su naglasili da su prva dva paketa omogućila da se sačuvaju radna mesta i fabrike, kao i to da Srbija ima najmanji pad u Evropi.

„Država je vodila računa o svim ugroženim sektorima u cilju što uspešnije borbe sa posledicima korona krize“, rekao je poslanik SNS Dejan Kesar.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je Srbija u 2021. godinu ušla jaka i ekonomski stabilna sa uverenjem da će ostvariti rast od šest odsto, a da je to omogućeno zahvaljući teškim, hrabrim i odlučnim merama donetim prethodnih godina.

Milićević, kao i poslanik SNS Nebojša Bakarec, osvnuli su se na kritičare mera i poručili da je teško demantovati brojke i činjenice u vezi sa dobrim ekonomskim rezultatima Srbije.

Bakarec je primetio da raspravi o rebalansu budžeta i današnjoj raspravi ne prisustvuje sedam poslanika opozicije i pozvao ih da dođu u parlament.

„Njih nema, ali kad treba da prime plate uredno je prime, a kad dođu jednom mesečno seju neistine. Zamislite to licemerje“, rekao je Bakarec.

U raspravi, poslanici vladajuće koalicije pozdravili su dogovor Vlade Srbije i frilensera o naplati poreza.

Kako je juče najavio predsednik parlamenta Ivica Dačić, poslanici će danas glasati o predloženom rebalansu budžeta za 2021. godinu.

Među merama iz trećeg paketa pomoći su tri puta po pola minimalca, 600 evra mesečno po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Predviđeno je da zaposleni u turističkim agencijama, rent-a-kar agencijama, ugostiteljstvu, turistički vodiči, ali i samostalni umetnici dobiju dva puna minimalca.

Kada je reč o direktnoj pomoći građanima, trećim paketom mera predviđena je pomoć za građane na KiM i to 100 evra za sve odrasle i decu, a 200 evra za nezaposlene punoletne građane.

Ta pomoć će se realizovati u saradnji sa Kancelarijom za KiM i građani iz južne srpske pokrajine neće morati da se prijavljuju za tu pomoć.

Pomoć od 60 evra dobiće svi punoletni građani Srbije koji se prijave u perodu od 28. aprila do 15. maja, prvi deo od 30 evra biće na računima građana u maju, a drugi u novembru.

Takođe, treći paket predviđa pored 60 evra i dodatnih 50 evra za penzionere i dodatnih 60 evra za nezaposlene punoletne građane na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Treći paket podrazumeva i pomoć privredi kroz dve garantne šeme, jedna je proširenje postojeće garantne šeme sa još 500 miliona evra, a druga je nova garantna šema takođe u iznosu od 500 miliona evra za ona preduzeća koja su u 2020. imala pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u odnosu na 2019. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.