U trendu

Pojas Gaze: Otkriven prvi slučaj infekcije omikron sojem

GAZA – Ministarstvo zdravstva Palestinske uprave saopštilo je danas da je u Pojasu Gaze otkriven prvi slučaj infekcije omikron varijantom korona virusa.

Inficirana osoba je žitelj Gaze koji je zaražen na Palestinskoj teritoriji, rekao je zvaničnik ministarstva zdravstva Maždi Dair na konferenciji za novinare.

Dair je rekao da to znači da varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi i u Hong Kongu prošlog meseca, postoji i u Gazi i da se sada širi među stanovništvom što predstavlja novi izazov za nedovoljno razvijen zdravstveni sistem palestinske enklave.

„Pred nama su teški dani. Očekuje se da će se omikron varijanta brzo širiti“, rekao je Dair novinarima, prenosi Rojters.

U Gazi, sa populacijom od 2,2 miliona ljudi, potvrđeno je ukupno 189.837 infekcija kovidom-19 i 1.691 smrtni slučaj među zaraženima korona virusom.

Dair je pozvao građane Gaze da se vakcinišu i podsetio ih da je vakcinisano svega 40 odsto populacije.

Na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 16. decembra su među 3,1 miliona Palestinaca koji tu žive otkrivena prva tri slučaja zaražavanja omikron sojem, a od tada je njihov broj porastao na 23, potvrdile su palestinske zdravstvene vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar