U trendu

Pojavio se novi simptom: Korona se može „sakriti“ i ovde

Istraživači s Univerziteta Džons Hopkins su ustanovili da se koronavirus može „sakriti“ na neočekivanim mestima, u unutrašnjosti i iza ljudskog uha.

Tim otorinolaringologa i patologa je zaključio da koronavirus može da se   „udobno smesti“ u srednjem uhu i mastoidnoj regiji glave iza uha u kojoj se nalazi nekoliko šupljih prostora za koje se veruju da služe za ublažavanje traume i zaštitu srednjeg i unutrašnjeg uha.

Lekari su obavili autopsiju tri preminule osobe koje su bile zaražene koronavirusom i koje su pokazivale simptome pre smrti, a ustanovljeno je da bi moglo postojati mnogo drugih faktora koji utiču na kolonizaciju mastoidne regije i srednjeg uha koronavirusom, a koji se mogu razlikovati kod živih zaraženih osoba.

„Moglo bi biti značajnih razlika između umiranja od koronavirusa i umiranja s koronavirusom“, istakli su istraživači.

Novo otkriće predstavlja upozorenje otorinolaringolozima da im preti direktni rizik od zaraze prilikom pregleda pacijenata.

Istraživanja je Univerzitet Džons Hopkins vršio u proteklih šest meseci, a zaključci su objavljeni 23. jula. Istraživači su upozorili otorinolaringologe da uvedu dodatne mere zaštite prilikom pregleda pacijenata i operacija, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.