Policija pretresa stanove porodice Navaljni u Moskvi

Ruska policija pojačala je istrage i pretrese povezane sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim i njegovim rodjacima, saopštio je danas tim Navaljnog nekoliko dana pred nove skupove protiv ruskih vlasti.

„Nisu mi dozvolili da kontaktiram advokata, provalili su mi vrata“, izjavila je novinarima sa prozora stana supruga Navaljnog, Julija.

Policija je danas pretresla njihov stan u Moskvi, kao i prostorije organizacije Navaljnog – Fonda za borbu protiv korupcije, naveo je na Tviteru njegov saradnik Ljubov Sobol.

Direktor te organizacije Ivan Jdanov izjavio je da policija pretresla i stan brata Navaljnog.

Pretresi su u sklopu istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije zbog „kršenja sanitarnih mera“ uvedenim zbog epidemije korona virusa, a i posle demonstracija pristalica Navaljnog prošlog vikenda.

Zvaničnici Ministarstva su pre pretresa izjavili da su organizatori i učesnici nedozvoljenih skupova „stvorili pretnju širenja korona virusa“ i dodali su neke osobe zaražene korona virusom bile na protestu u Moskvi.

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije – Roskomnadzor najavio je da će kazniti društvene mreže Fejsbuk, Instagram, Tviter, TikTok i JuTjub jer „nisu uklonili poruke u kojima se i maloletnici pozivaju“ na proteste podrške Navaljnom.

Nekoliko desetine hiljada ljudi širom Rusije u subotu je na nedozvoljenim protestima zatražilo oslobadjanje Navaljnog, a policija je privela gotovo 3.900.

Navaljni je 17. januara uhapšen po dolasku u Rusiju iz Nemačke gde se nekoliko meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegove pristalice su pozvale na nove skupove u nedelju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.