Poljska:Neslaganja u vladajućoj koaliciji oko zakona o oglašavanju

VARŠAVA – Manji partner u poljskoj desničarskoj vladi, stranka Sporazum, poručila je da neće podržati sporni porez na oglašavanje u medijma, što može da znači da bi vladajućoj koaliciji nedostajalo glasova u parlamentu za usvajanje predloženog zakona.

„Po našem mišljenju predloženi porez može doneti mnogo negativnih efekata za poljska preduzeća, medije i ljude i stranka ne može da podrži zakon u trenutnom obliku“, saopštila je stranka Sporazum, prenosi AP.

Agencija navodi da je predloženi zakon o porezu na oglašavanje, preko koga je vlada najavila da će dodatno finansirati zdravstvo i kulturu, još uvek u ranoj fazi konsultacija, ali da bi vlada želela da on stupi na snagu 1.jula, jer su državne finansije ozbiljno ugrožene pandemijom koronavirusa.
Današnje saopštenje otkriva izvesna neslaganja u okviru konzervativne koalicije koju čine stranke Pravo i pravda (PIS) i dve male stranke, Ujedinjena Poljska i Sporazum koja je na vlasti od 2015. godine i čiji je ovo drugi mandat, smatra AP.

Otprilike 45 nezavisnih medija prekinulo je izveštavanje u sredu na 24 sata u znak protesta zbog vladinog predloga zakona, jer bi sa uvođenjem novog nameta mnogi od njih propali, a to bi uticalo na medijsku scenu u korist državnih glasila koja imaju finansijsku podršku države, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.