U trendu

Pompeo iz Praga pozvao Evropu da brani suverenitet i demokratiju pred Kinom i Rusijom

Šef američke diplomatije Majk Pompeo je danas u Senatu Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svetu, i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

„Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu“, kazao je Pompeo u govoru češkim senatorima.

Šef američkog Stejt departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine i stalno se drže tu, iza horizonta.

„Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbednost preko kampanja dezinformaisanja, sajber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i pretnja kineske Komunističke partije i njene ucenjivačke kampanje“, kazao je Pompeo.

Po oceni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i preti ekonomskim posledicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidelo Pekingu.

„Ne verujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobedjuje. Moramo da saradjujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha“, kazao je Pompeo.

Govor u Senat Pompeo je završio citatom ideje pokojnog vodje češke Plišane revolucije i kasnije predsednika Čehoslovačke i Češke, Vaclava Havela, da ideja ljudskih prava mora da bude sastavni deo bilo kakvog svetskog poretka koji ima smisao.

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD iz svetskih institucija koje su važne, posebno Svetske zdravstvene organizacije, i to baš sada u vreme pandemije korona virusa.

„Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gde to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvato čitav svet.

Pompea je danas, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo koji je u Češkoj od utorka, sutra, u četvrtak, iz Praga kreće za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.