U trendu

Porast slučajeva u Sloveniji zbog učenika srednjih škola

LJUBLJANA – Nedavni porast slučajeva korona virusa u Sloveniji u velikoj meri su rezultat koji je povezan sa dve grupe učenika srednjih škola koji su bili na putovanju u španskom odmaralištu Ljoret de Mar.

Kako se navodi, ukupno 134 učenika ima pozitivan test na korona virus od povratka iz Španije, a potvrđeno je još 57 sekundarnih slučajeva, prenosi agencija STA.

Potvrđeno je još 108 novih slučajeva među 300 i više učenika iz Dolenjske koji su se vratili kući 3. jula i 51 sekundarni slučaj, navodi Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

U nešto manjoj grupi iz Gorenjske koja se vratila iz Španije 8. jula, trenutno ima 26 potvrđenih slučajeva i šest sekundarnih slucajeva, rekla je danas novinarima epidemiološkinja Eva Grilc.

Nacionalni institut za javno zdravlje tražio je kontakte za obe grupe učenika i svima je naložio karantin, međutim, nekolicina onih koji su trebali da idu u karantin, nastavili su svoj odmor u Hrvatskoj.

„Dve ili tri osobe otišle su u Hrvatsku i na to smo upozorili hrvatske vlasti. To je sve što znam“, rekla je Grilc.

Grilc je dodala da velika većina učenika još nije bila vakcinisana i da preporučuje svim koje žele da putuju, da se pre odlaska vakcinišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.