Portugalska agencija: SRB šampion u vakcinaciji

BEOGRAD/LISABON – I portugalska agencija Lusa piše o Srbiji kao zemlji kontinentalne Evrope sa najvećim brojem vakcinisanih navodeći da po stopi vakcinacije na starom kontinentu zaostaje jedino za Velikom Britanijom.

Kako agencija navodi, to se dešava u trenutku kada se kampanja vakcinacije u zemljama EU suočava sa logističkim kašnjenjima, što je, kako kažu, Srbija izbegla okrenuvši se vakcinama ruskih i kineskih proizvođača.

Dodaje se da su građani Srbije u situaciji da preko specijalizovane veb stranice mogu da se prijave za vakcinaciju i izaberu jednu od tri dostupne vakcine, od kojih najviše ima kineskih vakcina, budući da je u januaru stiglo milion doza vakcina kompanije Sinofarm.

Agencija prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su za taj uspeh zaslužna njegova lična prijateljstva i diplomatske inicijative.

Lusa opisuje kako izgleda proces vakcinacije od dolaska u neki od centara za vakcinaciju, kao i da ceo postupak traje oko 15 minuta.

Zahvaljujući svemu tome, navodi agencija pozivajući se na AFP, do sada je vakcinisano 7,5 osoba na 100 stanovnika, za razliku od Francuske gde je 2,5 i Nemačke gde je 3,2 osoba vakcinisano na 100 građana.

Istovremeno, ocenjuje se da je EU okrenula leđa Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija, osim Albanije, jedina zemlja u regionu koja je počela vakcinaciju zahvaljujući sopstvenim sporazumima sa farmaceutskim kompanijama.

Agencija napominje da ostale zemlje Zapadnog Balkana – Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i dalje čekaju obećane količine vakcina preko Kovaks programa.

„Kina i njena diplomatija vakcina dobijaju pohvale od vlasti i medija, a Srbija je dobila posebne pohvale od kineskih lekara koji su u Beograd dolazili da daju savete, donoseći maske i drugu opremu“, piše Lusa pozivajući se na AFP i dodaje da je to „pomračilo stotine miliona evra“ koje je Brisel nekoliko godina ulivao u srpski zdravstveni sektor.

Dalje se navodi da je Srbija kandidat za EU, ali je u središtu rivalskih uticaja sa zapada i istoka u regionu Balkana i dodaje da je poslednjih godina Beograd razvio izuzetan odnos sa Kinom, postavši jedna od istaknutih tačaka uticaja azijskog giganta u Evropi, sa, kako se navodi, posledicama koje tek treba otkriti.

Agencija dodaje da je od zemalja EU jedino Mađarska regiostrovala i kinesku i rusku vakcinu protiv korona virusa, što se podozrivo gleda na zapadu, u smislu nedostatka transparentnosti proizvođača i kliničkih podataka.

Međutim, nakon povoljnih ocena objavljenih u naučnom časopisu Lanset, ruska Sputnjik Ve vakcina postaje međunarodno priznata, primećuje Lusi.

U Portugalu je od početka pandemije od korona virusa obolelo 755.774 osoba, od kojih je 13.740 preminulo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.